Следвайте ни

Гешев с 25 страници отчет пред ЕС за олигарсите и "Барселонагейт"

viber icon

„Действията на Прокуратурата на Република България в последните две години във връзка с противодействието на престъпността и налагането на върховенството на закона са безпрецедентни по своя характер в най-новата българска история след 1989 г.“ Това пише в писмо на българското държавно обвинение до Комисията по граждански свободи (LIBE) в Европейския парламент (ЕП), което е изпратено от кабинета на главния прокурор по повод зададени към него въпроси относно работата на прокуратурата по наказателни производства с предмет корупционни престъпления.

В писмото си до LIBE, в рамките на над 25 страници, от прокуратурата описват цялостната дейност на държавното обвинение и постигнатите резултати по установяване на върховенството на правото и борбата с престъпността у нас.

От кабинета на Иван Гешев подчертават, че за първи път след 1989 г. бяха повдигнати обвинения и бяха наложени от съда мерки за неотклонение „задържане под стража“ на настоящ министър и заместник-министър от действащо правителство на страната, а именно - министъра на околната среда и водите Нено Димов (който е от квотата на партия ВМРО - част от управляващата коалиция) и Красимир Живков - зам.-министър на околната среда и водите (който е от квотата на политическа партия ГЕРБ).

От прокуратурата отчитат пред Комисията в ЕП, че беше ангажирана наказателната отговорност и на едни от най-богатите български граждани, чието имущество е било придобито по престъпен начин, и за които от дълго време съществува общественото мнение, че са недосегаеми от гледна точка на българското правосъдие - Васил Божков, Пламен и Атанас Бобокови, Вълчо и Маринела Арабаджиеви, Николай и Евгения Баневи, Миню Стайков и укриващия се в Република Сърбия банкер Цветан Василев.

От тях с внесен обвинителен акт в съдебна фаза се намират наказателните производства, водени срещу Цветан Василев, Вълчо и Маринела Арабаджиеви, Николай и Евгения Баневи и Миню Стайков.

„Вследствие действията на прокуратурата в тази насока до края на 2019 г. беше запорирано имущество и активи в размер над 1.5 млрд. евро“, подчертават от държавното обвинение.

От прокуратурата подчертават пред LIBE, че атаките по адрес на институцията са вследствие на активните действия на представителите <210>, както и на засегнатите икономически интереси на крупни бизнесмени.

От прокуратурата се спират и на поведението на лидера на „Да, България“ Христо Иванов, който през последните месеци води отявлена битка и кампания по дискредитиране на институцията.  

От LIBE не са пропуснали да зададат и въпрос относно разследването по повод завъртялата се в публичното пространство информация, че премиерът Бойко Борисов има къща в Барселона.

От прокуратурата описват предприетите действия по казуса, сред които снети са обяснения от посочените в сигнала лица (включително министър-председателя Бойко Борисов), както и възложени  данъчни ревизии и проверки на Националната агенция за приходите на физически и юридически лица.

Изискана е информация от компетентните съдебни власти в Кралство Испания по казуса, но все още няма отговор.

„Проверката по случая не е приключила, като в тази връзка е необходимо да се изчакат резултатите от възложените ревизии на физически и юридически лица, както и поисканата информация от компетентните власти в Кралство Испания“, пише още в писмото на държавното обвинение.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Brussels

Brussels

05.10.2020 | 09:11

Пеевската кypва пак ще лъже и манипулира.

Отговори
3 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?