Следвайте ни

Гешев поиска от КС повече да не го викат в парламента

viber icon

Главният прокурор Иван Гешев поиска от Конституционния съд да обяви за противоконституционна точката от правилника на Народното събрание, според която той ходи в правната комисия на всеки 3 месеца, съобщиха от прокуратурата. Според думите му не се викат шефовете на върховните съдилища, "което поставя въпроса за равнопоставеността между различните органи в съдебната система и за пропорционалността на нормата."  Ето какво гласи цялото съобщение на прокуратурата:

Главният прокурор на Република България внесе в Конституционния съд на Република България искане за обявяване на противоконституционност на чл.24 и на част от чл. 86, ал.1 и ал.4 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание (ПОДНС). В искането се сочи, че те противоречат на разпоредбите на Конституцията за принципа на разделение на властите и независимостта на съдебната власт.

Съгласно чл. 24 от ПОДНС „най-малко веднъж на всеки три месеца“ в Комисията по конституционни и правни въпроси на НС се провежда обсъждане с участието на главния прокурор във връзка с прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи. Това задължение е предвидено само за главния прокурор, но не и за председателите на върховните съдилища, което поставя въпроса за равнопоставеността между различните органи в съдебната система и за пропорционалността на нормата.

Компетентността на Народното събрание по отношение на съдебната власт, в частност на прокуратурата, е точно определена в чл.84, т.16 от КРБ и е ограничена до изслушване и приемане на годишния доклад на главния прокурор и на други обобщени и аналитични доклади за дейността на прокуратурата по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика, което допринася и за постигане на публичност и прозрачност в работата на прокуратурата.

В решение № 6 от 6 юни 2017 г. по к.д. №15/2016 г. Конституционният съд е посочил, че: „Основният закон ясно е установил пределите на сдържащите действия на законодателя по отношение на прокуратурата като част от съдебната власт - до годишните доклади, както и други доклади, които са с предмет, съобразен с изискването всяка власт да остане в границите на осъществявана от нея конституционно възложена власт“.

В искането на главния прокурор до КС се посочва, че разпоредбата на чл.24 от Правилника за организацията и дейността на НС недопустимо „разширява“ конституционно предвидения контрол на законодателната над съдебната власт, нарушава баланса между властите в противоречие с чл.8 и чл.117, ал.2 от КРБ и излиза извън системата на контрол и възпиране на отделните власти.

Другата разпоредба – на чл. 86, ал.4 и ал.1 от ПОДНС в частта относно отправянето на препоръки и отчет за изпълнението на препоръките към прокуратурата също „разширява“ и допълва по недопустим начин разпоредбата на чл.84, т.16 и на чл.117, ал.2 от Конституцията.

В решение на КС №5 от 17 май 1995 г. се посочва, че с оглед разделението на властите по смисъла на чл.8 от Конституцията, от кръга на лицата, по отношение на които Народното събрание или съответната комисия могат да задължат длъжностно лице да се яви и да отговори на поставени въпроси, следва да отпаднат: президентът, вицепрезидентът, конституционните съдии и всички магистрати. Съгласно Конституцията съдиите, прокурорите и следователите се подчиняват само на закона.

Приравняването на орган на съдебната власт, каквато е прокуратурата, на органи, които са под пряк парламентарен контрол, е недопустимо нарушаване на баланса между властите и противоконституционно навлизане на законодателната власт в правомощия, дадени от Конституцията на органи на съдебната власт.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Мимето

Мимето

23.08.2021 | 20:27

Главният прокурор няма никаква работа в народната дето прави силата. Всяко присъствие там прави решенията му уязвими поради подозрения за политическо влияние. Главният прокурор е надпартийна институция, над изпълнителната, юридическата и законодателната власт. Той не се влияе от никого. Това е особено нужно в момент като сегашния - на цинизъм, безвластие и безогледни кражби от новите партизани.

Отговори
3 6
Стамен

Стамен

23.08.2021 | 19:19

Като не иска, да си подаде оставката! Долна м-астия...

Отговори
9 5
Капандура

Капандура

23.08.2021 | 18:33

Разликата между Гешев и оная пасмина дето гласува глупости в парламента е, че Гешев познава законите на държавата. Нямам нищо против да го сменят, но ако ще ставаме правова държава това не е начина. В момента една шайка гамени иска по най-просташки начин да погази цялата конституция на България. Като са толкова решени да правят генерални промени да се обединят, да свикат велико народно събрание и да променят конституцията, а не да се налагат като мутри с незаконни актове и решения. На ГЕРБ управлението беше далеч от добро, но тази сган е още по-безсмислена и от Боко.

Отговори
6 8
Шишман

Шишман

23.08.2021 | 17:40

Пълно недоразумение , назначение на тиквата

Отговори
12 7
На тоя му хлопа цялото дюшеме

На тоя му хлопа цялото дюшеме

23.08.2021 | 16:39

Тоя Каскет явно скоро ще разговаря с Господ щом не иска да се отчита пред Суверена Народа и неговите Представители като негови Работодатели Аз предлагам само Парламента да гласува Закон с който лично на Каскета да му бъде спряна заплатата и всички екстри който ползва Чух че щял да си наема часна охрана ако му отнемат щастието да го охраняват 50 гавази Явно иска да работи часно Дайте му тази възможност И да не забравя да се самоусигурява като частник Деа и тъпия Каскет

Отговори
20 14
Чик....

Чик....

23.08.2021 | 16:27

Чик чирик а не искаш ли ритник!!!?????? Тозиэспешно трябва да бъде задушен заедно с ВСС......

Отговори
20 15
Вестерос

Вестерос

23.08.2021 | 16:09

Гешев е българският Джон Сноу - нищо никога не знае и навсякъде е попаднал случайно... Циркаджия пълен!

Отговори
27 16

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?