Следвайте ни

Гешев обеща пълно разследване на шестимата от US-списъка

viber icon

Главният прокурор Иван Гешев реагира на наложените санкции от САЩ по отношение на шестима българи. Той обяви пълна подкрепа на предприетите мерки и обеща проверка на огласената от щатските власти информация.

По повод оповестения доклад на Министерство на финансите на Съединените американски щати, Прокуратурата на Република България заявява, че напълно споделя позицията на американските ни партньори, че върховенството на правото и спазването на закона са в основата на всяка демократична държава. Отстояването им е невъзможно без единно и последователно противодействие срещу организираната престъпност, прането на пари и корупцията. Това се казва в съобщение на прокуратурата до медиите.


Ето какво още пишат от държавното обвинение, без да посочват имена:

"По отношение на четири от шестте физически лица, спрямо които са наложени санкции, прокуратурата вече е предприела своевременно действия за разследване и ангажиране на наказателната им отговорност.

Още през 2018 г. Специализираната прокуратура е провела разследване срещу две от лицата, бивши представители на изпълнителната власт, в хода на което са доказани злоупотреби с български документи за самоличност. Същите са предадени на съд за участие в организирана престъпна група, създадена с цел искане и получаване на подкупи, търговия с влияние и изпиране на пари. Към момента делото се разглежда от Специализирания наказателен съд.

През 2019 г. Окръжна прокуратура - Благоевград е образувала и приключила с внесен обвинителен акт в съда наказателно производство за извършени незаконосъобразни действия с цел получаване на средства от фондовете на Европейския съюз срещу едно от лицата, бивш заместник-министър.

По отношение на четвъртото лице през 2020 г. са образувани досъдебни производства и са събрани доказателства за ръководене на организирана престъпна група, съучастие в престъпления по служба, търговия с влияние, подкупи, изнудване и други престъпления с висока обществена опасност. Същият е привлечен задочно в качеството на обвиняем, тъй като се укрива от компетентните органи в чужбина с цел осуетяване на разследването и избягване на наказателна отговорност. Предприети са необходимите действия за международно издирване с цел екстрадиране.

Всички престъпления, за които е ангажирана наказателната отговорност на посочените лица, са корупционни и попадат в Единния каталог на корупционните престъпления, въведен със заповед на главния прокурор през 2014 г., в изпълнение на препоръките на Европейската комисия във връзка с Механизма за сътрудничество и проверка.

 
Спрямо всички лица, посочени в доклада, ще бъдат предприети всички необходими действия в съответствие със законовите правомощия на прокуратурата за проверка на оповестената от американските власти информация, включително чрез изискване на допълнителна такава по надлежния ред.

Прокуратурата на Република България оценява високо помощта, която американските компетентни органи оказват на страната ни като партньор в борбата с организираната престъпност и корупцията. Доказали сме, че нямаме колебание да изпълняваме конституционните си правомощия за привличане към наказателна отговорност на всяко едно лице, за което са събрани доказателства за престъпна дейност. Винаги сме работили и продължаваме да работим в защита на обществения интерес, националната сигурност и правата на българските граждани. Поради това от изключителна важност е именно взаимодействието с всички институции със сходни дейности и цели в национален и международен мащаб".

Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на няколко  български граждани и 64 организации поради корупция. Ограниченията се отнасят за бизнесмена Васил Божков, бившия депутат от ДПС Делян Пеевски и Илко Желязков от Националното бюро за контрол върху специалните разузнавателни средства.

Активите им в САЩ ще бъдат замразени. Освен това санкциите предвиждат забрана на американските граждани да правят какъвто и да е бизнес с лица от списъка.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Кажи им имената ве Каскет

Кажи им имената ве Каскет

03.06.2021 | 15:21

Пиееевски бе Пиееевски бе Пиееевски чифута бе Каскет Що се срамиш да му кажеш Именцето чифутско свинско А Тиквунов що го галиш по тиквата проста А Каскет Кюлчета ли бута или те прекарва с 200

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?