Следвайте ни

Гергана Мутафова: Новата система не е хрумване на ВСС, а държавен ангажимент

viber icon

За коментар по повод на напрежението, породено от внедряването на системата, "Марица" потърси бившия районен прокурор на Пловдив Гергана Мутафова, член на прокурорската колегия на ВСС и ръководител на проекта за ЕИСС. 

 След 9-часово заседание пленумът на Висшия съдебен съвет реши от 18 септември да бъде спряно въвеждането на дела в Единната информационна система на съдилищата в срок до 10 декември. 

За въведените дела системата продължава да работи, както и по отношение на пилотните съдилища, които са определени от юли месец. 

Колеги от съдилищата стачкуваха пред сградата на Висшия съдебен съвет. Изслушахме ги. Те заявиха, че имат нужда от допълнителни оптимизации, че системата сериозно им затруднява работата. Затова взехме решение да се спре, за да се извършат нови оптимизации, за да може да няма такива забележки към нея по време на работата. 

При въвеждането на всяка нова система има опасения, че може да има хора, които не я харесват, не я познават, както и да има забележки към нея. Това са абсолютно очаквани, нормални и рутинни неща.

Става въпрос за нова информационна централизирана уеб базирана система, различна от многото деловодни системи, които са въвеждани през последните 30 години в съдилищата и прокуратурите в страната. Така че е напълно нормално при въвеждането на една нова система съответно да има и забележки към нея.

Въвеждането на Единната информационна система на съдилищата не е нито лично мое решение, нито на сегашните ми колеги от Висшия съдебен съвет. Работата по този проект е стартирала от предишния ВСС и ние встъпихме в него при вече започнат и сключен договор с Оперативна програма „Добро управление“.

Така че това е нужда, идентифицирана още от предходния Висш съдебен съвет по повод на всички стратегически документи, които държавата е подписала във връзка с електронното правосъдие и актуализираната система за реформи.

Всички предложения, които постъпят от съдилищата до 10 декември, ще бъдат обобщени и представени на изпълнителя на фирмата „Информационно обслужване“ за отстраняване. След което би следвало системата да започне работа на навсякъде, както беше досега. Към настоящия момент тя ще работи в цялост в 17-те съдилища в страната, които бяха определени.

 
Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?