Следвайте ни

ГЕРБ внесоха законопроекта за мажоритарния вот

viber icon


От ГЕРБ внесоха законопроекта за мажоритарния вот. В мотивите за изменение и допълнение на Изборния кодекс от ГЕРБ изтъкват, че мажоритарната система ще издига личности, които притежават високи професионални и нравствени качества. Също така ще може да се търси по-лесно персонална отговорност от съответните кандидати, ако не изпълняват поетите ангажименти към избирателите. Като основание за законодателната инициатива се посочват резултатите от проведения национален референдум на 6 ноември 2016 г., съобщи БНТ.

От ГЕРБ предлагат изборите да се произвеждат по мажоритарна изборна система с регистрирани в ендомандатни изборни райони с приблизително еднакъв брой население според актуализираните данни от НСИ.

-Територията на страната да се раздели на 234 едномандатни изборни района с приблизително еднакъв брой население и 6 едномандатни изборни района извън страната, като наименованията, границите и номерацията на многомандатните и едномандатните изборни райони се определят от президента не по-късно от 56 дни преди изборния ден.

-Всички 240 кандидати за народни представители ще могат да бъдат предлагани за регистриране само от една партия, коалиция или инициативен комитет и само в един едномандатен изборен район.

-Мажоритарен кандидат, издигнат от една партия, коалиция или инициативен комитет, не може да бъде включен в кандидатска листа на друга партия или коалиция или издигнат от друг инициативен комитет.

-При мажоритарната система с абсолютно мнозинство, избраният кандидат трябва да получи повече от половината от всички действителни гласове, за да бъде избран.

- При мажоритарен избор с два тура, ако на първото гласуване никой от кандидатите не е получил абсолютно мнозинство, се провежда втори тур, на който се допускат двамата кандидати с най-много гласове на първия тур.

Законопроектът предвижда в едномесечен срок преди произвеждането на първите избори за народни представители по мажоритарната изборна система българите в чужбина да могат да подават заявление за активна регистрация за гласуване извън страната. То ще се осъществява чрез интернет страницата на ЦИК. В заявлението избирателят ще вписва на български език имената си по паспорт, военна карта или лична карта, ЕГН и постоянния си адрес в България. По този начин независимите кандидати, които не могат да намерят партийна подкрепа, но имат значителна регионална подкрепа могат да получат по-голям шанс за мандат.

От ГЕРБ смятат, че мажоритарните избори ще улеснят значително създаването на парламентарни мнозинства, а оттам и на еднопартийни мнозинства, заради по-малкия брой партии и формирането на стабилни двупартийни системи. Подобна система ще избегне ,,тежки преговори" с парламентарни партньори заради липсата на коалиционни споразумения, допълват още от партията на Бойко Борисов.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

От нас зависи

От нас зависи

19.04.2021 | 21:15

Платена медия и политика = последно място в Европа. Надявам се да останат само достойните пловдивски медии, а поръчковите да имат съдбата на техните партии.

Отговори
1 0
Прогноза

Прогноза

19.04.2021 | 18:16

Ако имаше мажоритарен вот в ДВА ТУРА, вероятно гербаджиите нямаше да имат повече от трийсетина депутата.. Така че е доста странно предложението им.

Отговори
6 1
АЗза

АЗза

19.04.2021 | 18:56

Точно обратното, при мажоритарна система, ще имат ГЕРБ ще имат 240 депутата или аиде 230 и 10 на ДПС. Да не говорим, че при този система, около 50% от хората няма да са представени в парламента. Въобще трябва малко да се мисли. А ако ГЕРБ нямаха далавера от това, дали щяха да го внесат!?

Отговори
2 3
дада

дада

19.04.2021 | 18:01

КЪСНО Е ЛИБЕ ЗА КИТКА...от 2016 когато беше референдума а сега е 2021 герб какво правиха 5 години?СПАХА ли ? Това някаква случайност ли е сега че го въвеждат ? Мръсни бо-клуци..Свършено е с вас хунта

Отговори
6 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?