2374
Следвайте ни

ГЕРБ внесе "мораториум" върху тегленето на нов дълг до Бюджет 2022

viber icon

Определилата се като опозиция в новия парламент партия ГЕРБ внесе в първия ден на 47-ото Народно събрание предложение за налагането на "мораториум" (по израза на бившия премиер Бойко Борисов, б. р.) върху тегленето на държавен дълг до приемането на Бюджет 2022, съобщи депутатът от партията и бивш финансов министър Кирил Ананиев.

Междувременно Министерството на финансите обяви, че не възнамерява да тегли нов дълг до края на годината. От януари досега са поети 3.8 млрд. лв. нови задължения при лимит от 4.5 млрд. лв., който няма да бъде достигнат.

В същото време считаният за фаворит за нов финансов министър Асен Василев потвърди, че до приемането на новия бюджет в края на януари или февруари пари в бюджета ще има и няма да е проблем държавата да работи със стария бюджет.

От друга страна финансови експерти твърдят, че без нов бюджет през януари, който е слаб месец за фиска, държавата ще може да харчи 1/12 от миналогодишния бюджет, стига обаче да е събрала толкова приходи. Без да има нов лимит на дълг, такъв няма как да бъде теглен след 1 януари, твърдят експерти. В същото време през първото тримесечие на 2022 г. падежират големи емисии дълг в общ размер на около 3 млрд. лв.

Според Кирил Ананиев от ГЕРБ основният аргумент за "мораториума" е, че фискалният резерв към 30 ноември е около 12 млрд лв., което значи, че изпълнението на държавния бюджет до края на годината ще бъде осигурено, като има достатъчно средства и за изплащане на пенсиите за януари. Следователно няма нужда от теглене на нов дълг.

Сериозен аргумент за "мораториум" според ГЕРБ е и лошото управление на инвестиционния календар. "През последните два месеца почти всяка седмица бяха теглени по около 500 млн. лв. без аргументи за какви цели, а реализираната доходност е отрицателна за бюджета", посочи Ананиев. Парите, които се вземат като заеми, се предвижда да се разходват за дългосрочни социални разходи, които при всички случаи ще накарат следващите правителства да продължат при утежнени условия да теглят заеми, допълни той.

"Искаме да спрем изтичане на средства, прогнозата за дългова спирала, която всички икономически експерти дават за България при ново емитиране на дълг", добави Александър Иванов от ГЕРБ.

Догодина служебното правителство предвижда да заложи в бюджета таван на новия дълг от около 10 млрд. лв.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

нагли ,ама нагли.Изчезнете бре тъпири.Проявите ли се на лайна вони

нагли ,ама нагли.Изчезнете бре тъпири.Проявите ли се на лайна вони

05.12.2021 | 16:22

Тези още ли не са в затвора ,та ни занимават с глупостите си.Че и в неделя не ни оставят на мира.

Отговори
5 5
Кочината квичи на умряло!

Кочината квичи на умряло!

05.12.2021 | 18:07

Когато дълга се вложи в развитието на българската икономика и индустрия и се разходва честно, а не потъва в чекмеджетата на крадливите гербопитеци няма нищо страшно!

Отговори
4 1
мафии

мафии

05.12.2021 | 16:19

ГЕРБ се уплашиха, че някой ще открадне повече от тях. Не се плашете - тези нови заеми са за да изплащат вашите предишни заеми!

Отговори
6 6
Къде е ТИКВАТА?.Вие тримата не сте интересни.Няма джумбиш

Къде е ТИКВАТА?.Вие тримата не сте интересни.Няма джумбиш

05.12.2021 | 16:09

Без оня клоун тиквунов,ама хич не се появявайте. Не сте интересни. Поне да бяхте смешни.ТИКВУНОВ поне беше забавен и смешен на децата ни.А вие сте скучни скумрии и отблъскате.Какво да чакаме от политици отишли небитието. От деса общата,томито кубето и лявата китка данито митов.Едно нищо! Върнете тиквата да има джумбиш и комедии ненадминати.Другите не ставате,ни за политици, ни за клоуни.

Отговори
8 6
И КОЙ ДА СЛУША ПОЛИТИЧЕСКИ МЪРТЪВЦИ И БЪДЕЩИ ЗАТВОРНИЦИ

И КОЙ ДА СЛУША ПОЛИТИЧЕСКИ МЪРТЪВЦИ И БЪДЕЩИ ЗАТВОРНИЦИ

05.12.2021 | 15:54

СКРИЙТЕ СЕ ВЕЧЕ. НА НИКОГО НЕ СТЕ ИНТЕРЕСНИ.НИКОЙ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ ВАС.МОРАТОРИУМ?!ГЛУПОСТИ НА ГЛУПОСТИТЕ.ОТ ТАЯ ДЪРЖАВА САМО СКЕЛЕТА И ОСТАВИХТЕ.НАГЛИ НЕГОДНИЦИ.

Отговори
7 6
народен представител

народен представител

05.12.2021 | 15:48

А когато вие теглихте милиарди дългове????Даже патриотарите но ви подкрепиха ,та гласуването мина с вечните ви дружки резняците от ДПС.

Отговори
8 6
Бай Ставри

Бай Ставри

05.12.2021 | 15:45

Хей, цървули, по-добре се стягайте за затвора, където ви е мястото, и не се занимавайте в неприсъщи за вас въпроси!

Отговори
9 4
Иво

Иво

05.12.2021 | 15:41

На Боко тиквата плазмодиите ще разрушат България, ако могат.

Отговори
11 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?