Следвайте ни

ГЕРБ се съгласи с ВМРО: Конституцията с преамбюл! ВИДЕО

viber icon

Имаме принципно съгласие от ВМРО да се свика ВНС и процедура по изработване на нова конституция. Дискутираме принципът, по който търсим решения и отговор на обществените очаквания. Това заяви шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова след първата среща с партньорите от ВМРО.

ГЕРБ приема предложението на ВМРО в проекта за нова конституция да има задължително преамбюл, в който да се очертава основните принципи, по които функционира държавата и да се гарантира нейното национално единство, обясни Дариткова.

Целта е на 2 септември управляващите да имат 120 подписа под проект за решение за нова конституция и свикване на ВНС. След това ще има разговори и с другите политически сили, за да се изготви проект, който да събере подкрепа от 160 подписа за началото на ноември.

Проектът, депозиран първоначално от ГЕРБ, в момента търпи правно-техническа корекция, обясни Дариткова.

ВМРО винаги е заявявало, че свикване на ВНС е необходимо. Необходима е нова конституция, която да заличи липсата на гъвкавост в институциите и липсата на връзка с народа, за да направи конституцията по-адекватна на новите обществени реалности, обясни зам.-шефът на ВМРО Искрен Веселинов, пише "24 часа".

В това отношение не можело да не подкрепят инициативата на ГЕРБ за свикване на ВНС. Но имало много детайли и идеологически различия, които трябва да бъдат изчистени.

ВМРО настоява в преамбюла да бъде засилена допълнително тезата за държавата и отстояването на националната идентичност. Националните ценности трябва да засегнат в новата конституция и държавата трябва да ги пази, обясни Веселинов. Искат и детайлизиране на дефиницията на герба.

В момента започва втората среща на ГЕРБ - с партньорите от НФСБ.

Видеото може да видите ТУК

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ковидчо:

Ковидчо:

25.08.2020 | 14:17

С преамбюл или без него малоумният електорат на управляващите пак нищо няма да вдене от този върховен закон (конституцията). А предвид интелектуалното ниво на "капацитетите", впрегнати в изготвянето и (само Спондж Боб/Барни е предостатъчен) не ми се мисли какво чудо на законотворчеството ще се пръкне...

Отговори
2 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?