Следвайте ни

ГЕРБ с три варианта, Дончев фаворит за премиер

viber icon

Среща на върха в ГЕРБ е обсъдила три варианта за кабинета, твърди БНР. Интересното е, че най-вероятните от тях правят Томислав Дончев премиер. Габровецът е смятан за компромисна фигура, която се приема добре сред протестиращите.

Ето текстът на националното радио:

"От ръководството на ГЕРБ съобщиха за БНР и Радио Варна, че днес при премиера Бойко Борисов се е състояла среща  с участието на ключови министри от кабинета и кмета на Варна Иван Портних. Обсъдени са били три варианта за излизане от създалата се ситуация.

Първият вариант предвижда подаване на оставка на правителството, назначаване на служебен кабинет и провеждане на предсрочни избори. Повечето от присъстващите са били на мнение, че вариантът е рисков за големите енергийни проекти на страната. 

Вторият вариант е назначаване на преходно експертно правителство за довършване на мандата с нови министри и нов премиер, след вота на недоверие през следващата седмица, по време на който депутатите от мнозинството ще гласуват "въздържал се", след което президентът ще връчи мандат първо на най-голямата парламентарна сила -ГЕРБ.

Третият вариант предвижда смяна на всички министри, излизане на премиера Борисов в отпуск до края на мандата и изпълняване на длъжността премиер от вицепремиера".

Според запознати ръководството на ГЕРБ смята за най-лош първият вариант, защото служебното правителство, назначено от президента Радев, ще може да организира следващите парламентарни избори. До  провеждането им пък временният кабинет ще може да атакува постоянно досегашното управление на Борисов. Като най-предпочитан се оформя вторият вариант,  при който като най-подходящ компромисен премиер се сочи Томислав Дончев. Бившият кмет на Габрово е неотлъчно до премиера напоследък и това го прави фаворит за наследник и в партията.

"Има 3 варианта - правителството остава, отива си или ново правителство в този парламент", каза самият Томислав Дончев пред bTV. "Трудно е решението, защото трябва да се намери баланса между гражданския мир и желанието  ни да не се вкарва държавата в хаос".

"От партийна гледна точка имаме интерес от бързи избори, веднага. Много нови проекти не са структурирани, а ние като партия сме винаги готови за избори", добави той и каза, че всички варианти са лоши.

По думите му всеки от вариантите е възможен, а настроенията са разнопосочни. "Дори при предсрочни избори, това ще дръпне датата с два месеца, но трябва да се прояви максимална чувствителност към това, което се казва от площада", обясни той. Според него гневът и разочарованията са теми, които ще продължат и занапред.

Дончев заяви, че причината хората да излязат навън е загубеното усещане за справедливост. "Очевидно това, което имаме като резултат, не е това, което очакват хората".

Ще има санкции по отношение на компаниите, участващи в строителството на "Турски поток". "Може да става въпрос и за нас, може и да не става", коментира Дончев по повод друга гореща тема.

Коментари (5)

Трафик

Трафик

16.07.2020 | 06:58

Варианта е един.... Вън!???

Отговори
7 1
мимикрия

мимикрия

15.07.2020 | 19:57

Лъжат! Никога няма да сдадат властта доброволно! Тези чекмедженца с пачки, така ли се оставят? Мафия!

Отговори
13 2
Вярно

Вярно

15.07.2020 | 19:52

Куче,но с агресивен уклон меко казано

Отговори
5 1
Митко

Митко

15.07.2020 | 19:09

Хайде, време е да изпълним присъдата на лицето Бойко Методиев Борисов!

Отговори
9 6
Кукловод

Кукловод

15.07.2020 | 18:53

Дончев не е никак лош вариант - от рускозависимите, "наши" ребята е, с "десен" имидж. Става!

Отговори
11 10

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?