Следвайте ни

ГЕРБ изпрати проекта за нова Конституция на депутатите ОБЗОР

viber icon

ГЕРБ започва разговори по проекта за нова Конституция. Предложението бе внесено в деловодството на Народното събрание от председателя на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова.

Документът е изпратен до председателите на всички парламентарни групи в 44-тото Народно събрание и депутатите, нечленуващи в парламентарни групи. С това ГЕРБ кани на разговори и консултации по представения проект всички парламентарни групи с цел да бъде постигнато широко съгласие между народните представители за свикване на Велико народно събрание, пише Фокус.

Внасянето на Конституцията бе предшествано от изявление на премиера Бойко Борисов. Той коментира, че единственият начин народът да управлява и да има максимално представителство е с нова Конституция.

"Нашата единствена цел е да се даде на народа правото да избира, да взима решения. Не платени, не конюнктурни, не институционални играчи, които в момента се заявяват - народът. Някои ни упрекват, че ние не сме легитимни. Миналата година имахме два избора национални - за европарламента и местна власт. Към днешна дата няма социологическа агенция, която да не дава, че ГЕРБ е първа политическа сила. Няма нещо, което да не сме направили финансово, икономическо, във всяко отношение. Народът иска справедливост, народът иска да управлява, да има максимално представителство. Как се случва това? Единственият начин е с нова Конституция", каза Борисов.

"Никога не сме изпадали в такава ситуация като държава да липсва политическа класа. Вие виждате на блокадите, на барикадите, няма политически партии, които да се ползват с някаква голяма обществена подкрепа. Тези партии искат да дойде задкулисие. Христо Иванов е цар на задкулисието. Или целта му е само да има служебно правителство и да даде еднолична власт Радев. Власт, в която той е всичко - и кабинет, и парламент - един човек. Такава ситуация е изключително рискована. Ние трябва да сме предупредили хората. Нямам никакъв страх от него. Така се е омазал, че никакъв страх, но ние не затова сме направили политическа партия. Демокрацията по-добро нещо не е измислила", коментира още Борисов.

Бойко Борисов посочи, че ръководството на парламентарната група на ГЕРБ трябва да проведе разговори с всички парламентарно представени партии.

В това увери и председателят на парламента Цвета Караянчева, която заяви, че ПГ на ГЕРБ ще проведе разговори с всички парламентарно представени партии, както и с независимите народни представители по проекта за нова Конституция. "Няма нищо по-важно от това да чуем гласа на хората. Не стоим на власт на всяка цена", изтъкна още Караянчева.

Последваха и първите коментари по темата. Лидерът на АБВ Румен Петков коментира, че Борисов и шайката около него трябва да знаят, че отговорът на неговите безсмислени и противонародни брътвежи е оставки - днес и веднага. АБВ Радикали искаме да дадем съществения си принос в безсмисления противонароден брътвеж на Бойко Борисов на тема Конституция. Що 120, 31 в Конституцията записваме, че единия е Борисов, 15 назначени от него. Два висше съдебни съвета. Три висши съдебни съвета настояваме ние от АБВ - Радикали. Един, който да избира Гешев, един, който да избира Касационния съд и един, който да избира Административния съд. Да не говорим, че може да създадем четвърти, който да се занимава със следствието, като подопечна функция на първия висш съдебен съвет", каза Румен Петков.

Социологът Кънчо Стойчев коментира, че ходът на Бойко Борисов за Велико Народно събрание е опит да си върне изгубената инициатива. По думите му друг е въпросът дали ще успее.

„В политиката има много сходни елементи със спорта. В спорта знаем, че инициативата е ключово понятие и дава ключово предимство. В момента аз интерпретирам този ход като връщане на инициативата, дали този ход ще бъде успешен ще разберем. Необходимостта Борисов да си върне инициативата е очевидна, така че той постъпва правилно като търси начин да върне загубената инициатива“, заяви той.

По-късно темата коментира и президентът Румен Радев, който се срещна с протестиращи граждани във Варна. „Призовавам всички, които милеят за бъдещето на България да не попадат в капана на Борисов. Да не се увличат изобщо в обсъждане на това недоносче наречено „предложение за нова Конституция“, изтъкна държавният глава. Той добави, че свои предложения за промени е абсурдно да внесе в този парламент, тъй като той е изчерпан откъм доверие и легитимност. „Целта на Борисов не е рационална нова Конституция. Целта е да не говорим за шкафчета, за корупция, за беззаконие, за полицейщина, за административен рекет и да забравим, за това че му искаме оставката“, каза още Румен Радев.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ашколсун

Ашколсун

18.08.2020 | 07:05

Проекта на барни ръбъла.Великата правна мисъл.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?