Следвайте ни

ГЕРБ иска проверка на новия шеф на НАП Румен Спецов ВИДЕО

viber icon

 

ГЕРБ иска да се направи проверка на новия шеф на Националната агенция по приходите Румен Спецов заради съмнения, че чрез куха фирма е източвал ДДС. С 1,2 млн. лв. е ощетил той чрез дружеството "Гранекс Трейдър" ЕООД държавния бюджет, обясниха от партията.

"Искаме да бъдем полезни на службното правителство, за да има повече приходи в бюджета, включително чрез адекватната, почтена, прозрачна работа на НАП", така започна брифинга в центарлата на ГЕРБ зам.-председателят на партията Томислав Дончев.

"Когато носиш отговорност за директори, шефове на агенции, понякога това са не десетки, не стотици, а хиляди хора и се случва някой от тях да стори нещо нередно. Тогава е моментът да покажеш какви стандарти следваш. Тогава е моментът да покажеш от какво се ръководиш. От приятелство и обвързаности или от принципи", допълни Дончев.

От партията припомниха, че Румен Спецов е назначен от служебния министър на финансите Асен Василев на 14 май. Спецове е започнал професионалната си кариера в НАП в Добрич, а по-късно е централата на управлението на НАП в София.

"Вярно ли е, че докато е бил служител на НАП в София, г-н Спецов е притежавал дружества и бил ли е управител на фирми в Добрич? Когато е притежавал дялове, той попълвал ли е декларация за съвместимост по чл. 9, ал. 5 по Закона за НАП, че няма дялове и не е управител в търговски дружества", попитаха от партията.

Според ГЕРБ Спецов е бил управител на дружество "Гранекс Трейдър", което е реализирало обороти за милиони от продажби, без дружеството да има активи, сметки за ток и трудещи се договор. "Това прилича ли на куха фирма, която има единствената цел да ползва фиктивните обороти да точи ДДС от държавната хазна? Вярно ли е, че г-н Спецов лично е получил заповед за ревизия на управлявното от него дружество? И вярно ли е, че преди да смени собствеността си, той е получил лично и ревизионния доклад от НАП, с резултат, че дружетсвото дължи над 1,2 млн. лв. източено ДДС? Поискал ли е напълно законно удължаване на връването на ревизионния акт, което да му даде възможност и време от 1 месец, за да се освободи от това дружество? Г-н Спецов бил ли е спец по източване на държавната хазна", зададе тези куп въпроси Александър Иванов от ГЕРБ.

Бившият финансов министър нарече ситуацията безпрецедентна. За пръв път се организира проверка срещу изпълнителния директор на НАП. Този прецедент спокойно може да влезе в учебниците на децата в средните и висшите учебни заведения, заяви Ананиев. Той се обърна към служебния финансов министър, че път за проверка на фирми и хора, за които има съмнения, че източват данъци, има и тя се случва чрез информационната система за контрол. Посочената фирма съществува в системата, каза още Аниев. Той посочи, че фирмата е била продадена на малоимотен човек с криминално минало.

Бившият вицепремиер Томислав Дончев показа номер на досие, намиращо се в информационната система по контрол, по което може да се направи проверка от всеки данъчен за въпросната фирма и Румен Спецов.

"Как да е мотивиран бизнесът да плаща данъците си в НАП, когато неговия ръководител не и е плащал", посочи Дончев. "В началото на работата на служебното правителство президентът Радев и премиера, посочиха, че ще се водят от принципите прозрачност, професионализъм и справедливост. Да покажат и да покажат, че следват принципи", каза още зам.председателят на партията и се се обърна към служебния финансов министър да назначи проверка по случая.

Дончев коментира и новите новите икономически мерки за помощ на малкия и средния бизнес. "Нови мерки по-скоро няма. Това са съществуващи мерки. Няма да има безвъзмездна помощ, тя се заменя с кредити. Не съответства това на препоръката на президента Радев от преди година. Препоръката му беше да са целенасочени и безвъзмездни", каза той.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Но пасаран

Но пасаран

04.06.2021 | 16:26

Тези идиоти са стресирани от неприятните за тях факти, валящи като неспирен пролетен дъжд. Сега се чудят как да се спре тази излагация за тях. Гответе се за съд и посещение при бай Ставри! Мръснишките ви номера няма да минат - тече тотална ревизия на хайдушкото безобразие на мафията, начело с банкянския бандит. В момента сте в партер - свиквайте!

Отговори
3 2
Батко

Батко

04.06.2021 | 16:23

Ай пак след дъжд качулка, абе защо не го проверявахте като бяхте на власт, а? Стига демагогии, герберчета.

Отговори
3 0
Стоичков

Стоичков

04.06.2021 | 13:33

Данните които изнасят може и да са верни,но къде са били институциите и органите които са отговорни за проверката на лицата заемащи високи длъжности в държавата за периода 2009-2015г.Къде бяхте вие г-да от ГЕРБ по това време и защо като сте имали информация от 2016г. чак сега е огласявате и"питате"ВЯРНО ЛИ Е ?

Отговори
7 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?