Следвайте ни

Георги Рачев разкри в кой ден жегата пак ще чупи рекорди

viber icon

На 18-и август предстои поредният връх на поредната топла вълна, предупреди климатологът Георги Рачев по Би Ти Ви. Тогава се очаква в страни като Унгария примерно температурите да са около 40 градуса.

 У нас също ще е много топло, като от голяма Богородица (15 август) до четвъртък температурите ще са високи, следващата събота и неделя ще спаднат леко до 29 градуса и ще са хубави температури, сухо време. Много бавно отиваме към есента, обясни Рачев.

Последните години са най-топлите, откакто се води статистика, каза климатологът. Само преди дни в едно кварталче в Сиракуза на остров Сицилия бяха измерени 48,8 градуса. Според Рачев все още не е сигурно дали са измерени правилно, но ако са истински, това е нов температурен рекорд в Европа. Предишният се дължи на Атина, където температурата е стигнала до 10 стотни по-малко през 1977 г.

Именно затова докладът за климата на ООН показва, че ако не бъдат взети спешни мерки сега, днес, катастрофалните прояви не само на времето, но и на свлачища, наводнения, циклони, торнадо ще се увеличават.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?