Следвайте ни

Георги Рачев разкри какви температури ще ни донесат Горещниците

viber icon

Горещниците идват с 39 градуса у нас. Според народните вярвания в средата на юли са най-жарките дни от годината. По тях в миналото хората гадаели каква ще бъде зимата, разказва пред вестник „Телеграф" климатологът от Софийския университет „Св. Климент Охридски" проф. Георги Рачев.

Горещниците са в средата на юли и съвпадат с три християнски празника - Св. Кирик и Св. Юлита в четвъртък, Св. Юлия, която се чества в петък, и Св. Марина, която почитаме в събота.

Първият ден на горещниците ще вдигне живакът до 39 градуса. В четвъртък на повечето места температурата ще бъде между 33 и 36 градуса, като в някой райони те могат да скочат до 38-39 градуса.

Очаква се денят да бъде много горещ и да отбележи върха на третата топла вълна, уточнява професорът. „През втория ден ще започне захлаждане, ако можем да говорим изобщо за захлаждане при температури от 30-32 градуса в София. През последния ден от горещниците ще имаме превалявания и температури в столицата ще са под 30 градуса, а в останалата част от страната те ще са под 33 градуса", уточнява още той.

Хората са използвали горещниците, за да гадаят какво ще бъде времето и да надникнат напред в бъдещето, отбелязва проф. Рачев. Най-топлите дни в годината от климатична гледна точка обаче са на 28, 29 и 30 юли. Тогава е върхът на най-високите средни годишни температури. Народното поверие гласи, че каквото е времето през тези три дни, такова ще бъде времето през зимните месеци. Всеки ден отговаря за съответния месец.

„Гледам с усмивка на народната метеорология. В старите книги, които съм чел, пише, че колкото по-горещо е, толкова по-люта ще е зимата. И обратното - колкото по-дъждовно и прохладно е през съответния горещник, толкова по-меко и дъждовно ще е през съответните зимни месеци", отбелязва климатологът.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?