Следвайте ни

Георги Първанов попари доц. Мангъров за „сухите съчки“

viber icon

Не приемам тезата, че можем да оставим възрастните хора да горят като съчки или да пренебрегнем риска от пандемията. Аз съм привърженик на по-твърдите мерки до момента, когато излезем от ситуацията. Като цяло Щабът се справя нелошо, но сега ситуацията става драматична. Решението на този проблем трябва да оставим на специалистите. Така бившият държавен глава Георги Първанов коментира пред БНТ думите на доц. Мангъров за "съчките" и развитието на пандемията.

Когато съм създавал АБВ, съм залагал на едни почтени цели и именно около това се обединиха много ярки и силни фигури и бих искал този образ на АБВ да бъде запазен. По-добре да си по-малко популярен, но да останеш почтен, отговори Първанов на въпрос дали сегашното ръководство на АБВ търси предизборна популярност покрай кандидатурата на доц. Атанас Мангъров, заяви Първанов.

По повод обтегнатите отношения между Румен Радев и кабинета, бившият държавен глава е на мнение, че президентът е такава фигура, която трябва да бъде обединител на нацията, да олицетворява единството на нацията, както е записано в Конституцията. Освен това той трябва да бъде и коректив на правителството.

„Това е една тема, по която имаше спор преди няколко месеца. Да, президентът олицетворява единственото на нацията, това е записано в Конституцията, но от "Дондуков" 2 отговориха, че не е работа президентът да обединява. Президентът трябва да бъде коректив на правителството с ветото, което може да налага, стига това вето да не е на 100%“, смята Първанов.

По думите му Румен Радев най-вероятно ще остане ярка опозиция на правителството, какъвто е бил в последните четири години. „Не може да имаме други очаквания, след като такива са били първите му четири години. Има един тънък момент, свързан с парламентарните избори. Президентът казва, че не бива да има задкулисни действия, но без преговори няма как да стане. Толкова противоречиви са партиите, които се очертават като бъдещи парламентарни формации, че няма как да няма тежки преговори.

Надявам се на компромиси в името на националния интерес на държавата, а президентът трябва да бъде посредник – и социален, и политически. Във времето на учителската стачка, която продължи няколко месеца, в президентството се събраха представители на правителството, парламента и синдикатите и бе намерена правилната формула. С други думи, президентът трябва да има споделена отговорност“, коментира Първанов.

„,Нормално е в предизборна обстановка да се говори по-малко за коалиции. Това се прави след като са ясни изборните резултати. Но е факт, че има прекалено тежка нетърпимост в българската политика. Така беше и през 2005 г., когато формирахме тройната коалиция“, отбеляза бившият президент.

На въпрос за коалиция между ГЕРБ и БСП Георги Първанов бе категоричен, че такава е невъзможна.

Скептик съм, такава коалиция не е възможна. Хората, които са представлявани от тези партии, създадоха прекалено голяма нетърпимост помежду си, отвърна той.

"Тези, които искат да надвият Борисов на юруш, просто го подценяват. Трябва да има обединение, но мисля, че резето хлопна", каза Първанов за опонентите на премиера.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Да  господин  Първанов.

Да господин Първанов.

07.02.2021 | 16:33

Да оставим въпроса на специалистите! Но вски ден сме свидетели на различни и променящи се мнения на големите специалисти и научни работници в България. Аз вярвам само на тези които са убедителни.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай