Следвайте ни

Георги Марков: Цачева е добър избор

Бойко Борисов няма алтернатива като министър-председател, оказа се и отличен дипломат

viber icon
Разговаря Галина ГЕОРГИЕВА

Акцент: Президентството не е училище за политици

Георги Марков e роден на 20 март 1950 година в София. Депутат от СДС във ВНС от София и в следващото Народно събрание. През 1994 година е назначен за конституционен съдия от президента Желю Желев. Председател на УС на ПФК „Левски” от 2000 до 2003 г. От декември 2005 година е председател на партия „Ред, законност и справедливост”. През 2006 година участва в изборите за президент .

-Г-н Марков, добър избор ли е Цецка Цачева за кандидат на ГЕРБ?

- ГЕРБ взе правилно политическо решение. България е парламентарна република с пряк избор на държавен глава и институцията президент не трябва да бъде училище за начинаещи политици или школа за преподготовка на бивши военни. Г-жа Цачева е единственият за 27 години преход български политик, който два пъти е председател на НС. Първата жена шеф на парламента и се очертава да е първата жена държавен глава. През 2009 година тя се яви мажоритарно срещу легендарния към онзи момент изборджия Румен Петков в Плевен и го победи с над 10% разлика. Някои казват, че нямала харизма, но на 6 ноември няма да ходим на конкурс за миски, а на политически избори. Не приемам опитите на нелепи закачки към нея, че била Бойко Борисов с очила и в пола. Тя говори политически коректно и не се хвана да твърди, че кандидатът на БСП ген. Радев е Корнелия Нинова, но без очила и пола.

Има ли потенциал Цачева да спечели на първи тур?

-Бойко Борисов каза, че ако загуби изборите на първи тур, ще подаде оставка. Мисля, че Цачева ще има голяма преднина на първия тур, но досегашната практика показва, че никой не може да спечели от раз, тъй като има много кандидати. Изборите ще се решат на балотажа и Цачева ще е победител. Преди по-малко от година на местните избори кандидатите на ГЕРБ във всички големи градове постигнаха космически резултати. ГЕРБ е най-организираната партия в България, разполага с голям потенциал на модерна европейска партия. Вероятно на балотажа Цачева ще получи подкрепата и на партии от РБ.

-Много са кандидатите за „Дондуков” 2, това плюс или минус е за нас като общество?

-От една страна, демокрацията в България дойде в името на свободния избор, колкото повече кандидати, толкова повече възможности за конкуренция. От друга страна, има тежко раздробяване в лявото пространство - има БСП на Нинова, БСП на Първанов, БСП на Дончева, БСП на Сашо Томов, БСП на Кадиев, БСП на Орешарски. Има и екстравагантни кандидати. Проблем на българския преход е, че не можахме да утвърдим силен двуполюсен модел. През 2001 година, когато дойде царят, започнахме да се радваме, че този двуполюсен модел се е разбил, но това не е голяма гордост.

-Реално състезание или компроматна битка ще е предизборната кампания?

-По-добре е, че кампанията ще е кратка, защото ще е много досадна и рискуваме избирателната активност да падне под 50%. Задава се компроматна битка. БСП започна първа и съм разочарован от техния кандидат, който е бил част от висшия  команден състав на армията и използва термини като „приземяване,” „парашутиране”, сипе огън и жупел по Борисов и Цачева. Социалистите водят кампания, типична за парламентарните избори - обещават да оправят здравеопазването, просветата, живота на възрастните. Един държавен глава, не пилот, а и космонавт да е, не може да се справи с това, защото няма такива правомощия.

Кой от всички кандидати има шанс да премери сили с Цачева на втори тур?

-Ако ДПС гласува на максимума на активност, може да вземе 500 000 гласа и да иде на балотаж, защото вляво ще се разпилеят гласовете. Но ДПС няма кандидат. Красимир Каракачанов има добра реторика по въпроса за мигрантската вълна, но няма голяма партия зад гърба си. Мисля, че балотажът ще е между двете големи партии ГЕРБ и БСП.

-Възможен ли е предсрочен парламентарен вот след месеци? 

-Възможно е на втори тур всички да се обединят срещу ГЕРБ, както беше 2013-а при Костинбродската афера и тогава е прав Борисов, че трябва да идем на парламентарни избори, които ГЕРБ отново ще спечели. Бих посъветвал Борисов да каже, че повече няма да прави коалиция с нито една партия. Ако може да управлява сам, да управлява. Ако не - да остави другите да управляват и тогава да ги видим какво могат. Явно България трябва да изживее нова 2013 година, за да разбере, че в момента ГЕРБ няма никаква алтернатива. Борисов подходи изключително толерантно към БСП и към останалите партии, раздаде им постове, за каквито не са мечтали - от вицепремиерски и министерски, до омбудсмански, дори и за ООН издигна червен кандидат. За тази толерантност той срещна нетолерантност. Миналата година в зала „Арена Армеец” им казах: Прощавайте, но не забравяйте, защото прекален светец и Богу не е драг. Вече е дошло време ГЕРБ повече да не прощава.

-Кои от българските политици се държат като истински държавници?

-Бойко Борисов има природна дарба на политик. Изгради сам партия и десет поредни избори - президентски, парламентарни, местни, евроизбори - ГЕРБ печели. За пръв път стана два пъти министър-председател и се оказа много добър дипломат. Не е лесно в днешно време в един раздиран от противоречия ЕС да си в еднакво добри отношения и с Ангела Меркел, и с нейния антипод Виктор Орбан. Българският премиер поддържа чудесни отношения с председателя на ЕК Жан -Клод Юнкер и с председателя на ЕП Мартин Шулц, с Ердоган също. Бойко Борисов няма алтернатива като министър-председател за България. Други политици нямат качества да управляват в това размирно време България.

-Споменахте Виктор Орбан. Провал или успех за унгарския премиер е проведеният в неделя референдум?

-Грандиозен успех, показват го резултатите. От 8 милиона избиратели в 10-милионна Унгария на референдума „Съгласни ли сте ЕК да заселва чуждестранни граждани в Унгария без решение на унгарския парламент?” с „да” отговориха 55 000 души, колкото един стадион в Пловдив или в София. 3,3 милиона унгарци казаха „не”. Резултатът е убийствен - 98,3%  срещу 1,7% и Орбан вече внесе предложение за промени в Конституцията. Това е голям шамар за брюкселските чиновници, защото няма по-голяма глупост от това принудително да заселваш хора въпреки тяхната воля - те искат да живеят в Германия, а ти ги пращаш в Словакия, например и второ, да не зачиташ суверенитета на страните-членки. Виктор се оказа държавникът-визионер, на когото един ден ще издигнат паметници. Той е единственият  защитник на християнството в Европа. Той беше човекът, който излезе през 1989 година да призове съветските войски да напуснат Унгария, а днес призовава западният свят да си спомни, че Европа е християнска. Явно ще има две Европа - Западноевропейска, която ще си пуска мигранти и ще живее с мултикултурализма, ще слуша Меркел и Оланд, освен ако догодина не загубят тежко изборите. А другата ще е Централна Европа, към която освен Вишеградската четворка - Полша, Чехия, Словакия и Унгария, ще се присъедини и Австрия, и която ще държи за християнството. Има нещо символично, че именно сега, през октомври унгарците защитиха своя суверенитет и по мирен начин с бюлетина отхвърлиха диктата на Брюксел, защото преди 60 години  на 23 октомври те единствени в Европа се биха с голи ръце срещу съветските танкове, за да свалят комунизма.

-България как да действа в кризата срещу бежанците? От 6 октомври Европейска гранична охрана ще пази нашите граници, получаваме 160 млн. евро...

-Преди дни Ердоган каза: „Господа от Брюксел, днес сме 1 октомври, какво правим с обещанията?”. И това е нещо обезпокоително. Ако не му изпълнят обещанията, може да пусне една наказателна квота от няколкостотин хиляди бежанци. Много добър ход беше на Бойко Борисов, че покани за втори път тази година Виктор Орбан в България. Получи силна подкрепа от Меркел и от Юнкер за финансова помощ за границите. Освен това предложи на следващия съвет на министър-председателите да бъде поканен и генералният секретар на НАТО.   Дотам сме се докарали, че без военна намеса няма да можем да защитим външните си граници. 5 милиона чакат в Египет да тръгнат към Европа. И Борисов, и Орбан предлагат там да бъдат спирани, а не мигрантските проблеми да се решават на наша територия. 

-Какъв е коментарът ви за смяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева? Някои определиха това като хазартно решение.

-Щом Зидан смени Кристиано Роналдо преди две седмици заради слаба игра, какво да говорим за Ирина Бокова. Слабите ги сменят.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?