Следвайте ни

Георги Димитров отказва помощ по плана „Маршал“

viber icon

През юли 1947 година кабинетът на Георги Димитров категорично отказва България да участва в плана "Маршал" и да получи финансова помощ за възстановяване след Втората световна война от Запада. Планът е наречен на името на държавния секретар на САЩ по онова време Джордж Маршал. Той влиза в действие през юли 1947 година за период от четири години.

През този период 13 милиарда щатски долара са отпуснати в помощ на възстановяването на европейските страни, които са се присъединили към Европейска организация за икономическо сътрудничество. В плана е записано и условието, че за да получат помощи, в правителството на страните не трябва да има комунисти. По тази причина Франция и Италия изгонват комунистическите представители, за да получат помощи.  

Георги Димитров е избран за министър-председател през ноември 1946 г. Оглавява БРП (к), която през декември 1948-а се преименува на БКП. Като премиер на страната той започва политика на постепенен преход към комунистически модел на управление и тоталитарна държава.  

На 1 юли 1947 година излиза официалната съветска позиция, която е категорично против плана „Маршал“. На 8 юли 1947 година Георги Димитров показва, че интересите на Сталин на Балканите стоят над тези на България, като отказва протегнатата ръка от Запада.    

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Гошо Тарабата

Гошо Тарабата

08.07.2021 | 18:00

Я помислете защо му е бил такъв прякорът на др Димитров?

Отговори
2 0
Иванка

Иванка

08.07.2021 | 08:37

"Георги Димитров отказва помощ по плана „Маршал“" !?! Ама наистина ли Г. Димитров е взел това решение? Я помислете пак?

Отговори
1 1
маршала

маршала

08.07.2021 | 13:11

Заглавието кърти, Георги Димитров бил "отказал", а всъщност никой не му я давал, защото не трябвало да има комунисти, нещо яко си противоречите! Само ФРГ лапат по Маршал!

Отговори
0 2
Чекмеджето

Чекмеджето

08.07.2021 | 08:11

Не ги е срам! За да получиш милиардите, не трябвало да има комунисти в правителството!? Че те комунистите са едни безкрайно почтени хора и изобщо не КРАДАТ!!!

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?