Следвайте ни

Ген. Мутафчийски води шествие в Габрово, слага маска на Рачо Ковача

viber icon

Ген. Венцислав Мутафчийски ще погази всичко свои забрани заради епидемията от COVID-19 и ще поведе шествие. Това ще се случи по време на първия фестивал насред световната пандемия от коронавируса, който ще се проведе в Габрово.

Всяка година през май градът доказва, че не случайно го наричат столицата на хумора с фестивала „Межу изтока и запада“. Шествието му традиционно включва няколкометрови макети, които изобразяват или осмиват популярни личности от шоубизнеса, политиката, герои от книги и филми. Тази година то ще бъде по-различно от обикновено. Маскираните като за маскен бал габровци ще демонстрират карнавално настроение от тераси, балкони, прозорци и дворове. Те ще споделят еуфорията чрез стрийминг студио със звездни гости и хумористична програма, пише "24 часа".

На 16-ти май, от 19:00 часа, в три лъча по улиците на града ще тръгнат и три платформи с макети. А един от образите ще бъде този на генерал Мутафчийски, с което се цели да му покажат благодарност за всичките му усилия в предотвратяването на разпространението на коронавируса. Организаторите обещават да го разходят из града, за да види как се спазват мерките за борба с CОVID – 19. Със санитарна маска ще бъде дори и прочутият паметник на митичния създател на Габрово – Рачо Ковача, който е разположен в река Янтра и всяка година получава нови дрехи за карнавала.

Музикантите също ще се включат. Джаз ще звучи от няколко тераси, участие са заявили още диджеи, актьори, класически и фолклорни изпълнители – всеки от тях ще се постарае да направи карнавалната вечер на съседите си забавна. Освен това виртуално в събитието ще се включат и карнавалисти от побратимения на Габрово белгийски град Аалст.

“COVID-19 ни изправи пред много предизвикателства“, казва кметът на града Таня Христова. “Има нещо общо, което можем да наблюдаваме в целия свят – стремежа да живеем по нормалния си начин и да не се даваме. Да се надсмеем на ситуацията, дори и през сълзи понякога. Хуморът винаги е бил начин да намалиш напрежението, появява се и в най-трудните времена, и по най-тежките теми. Това е мотивацията ни да не се отказваме от карнавала. Да, няма да има пищността, на която сме свикнали.

В момента не е разумно нито да се събираме, нито да харчим много средства - в бюджета на общината се появиха разходи и социални услуги, за които въобще не сме подозирали, част от предвидените приходи няма да постъпят също. Но все пак можем да отделим малко, за да запазим своя свят и да бъдем себе си – оптимисти с неподражаемо чувство за хумор“, допълва Христова.

Бивш кмет на Габрово е вицепремиерът Томислав Дончев, който преди две години се появи заедно с жена си, маскирани като емблематичните герои Морфей и Тринити от филма с Киану Рийвс "Матрицата".

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?