Следвайте ни

Ген. Димо Гяуров: С отпуските шефовете на ДАНС и ДАР си сложиха главите на тепсия

viber icon

Началникът на Националната разузнавателна служба в периода 1997 - 2003 г.  ген. Димо Гяуров коментира в ефира на „Здравей, България”, че на въпроса какво се случва в ДАНС и ДАР единствено може да отговорят ръководителите на двете агенции. 

Шефовете на ДАНС и Разузнаването прекратиха отпуските си.

„Трябва да се изчака известно време, за да се уточни ситуацията. За мен е много изненадващо това, което се е случило. И двамата председатели на агенциите да си вземат по четири месеца отпуск и той да съвпадне от дата до дата. В първия момент си мислех, че имат някакви лични ангажименти, обучения, а може би дисертации, но съвпадението не говори в тяхна полза”, смята още той.

„Като че ли от думите на коментаторите в обществото се наложи разбирането, че това е някаква форма на бойкот и саботаж. Ако това действително се възприеме по този начин, според мен, техният по-нататъшен път в двете агенции е приключен”, допълни Гяуров.  

На въпроса дали не е по-скоро опит за самосъхранение Димо Гяуров обясни, че това е възможно най-глупавият ход. Защото според нормативната база и двамата имат 5-годишен мандат и предсрочното му прекратяване е много трудно, като трябва да са изпълнени ред условия. Може само при тежко нарушение, неизпълнение на служебните задължения или накърняване на доброто име на институцията. В случая може би би могло по отношение на тях да се приложи елементът с уронването на престижа на институцията.

"Не би трябвало ресурсът на тези служби да се използва за вътрешнополитически цели - каза още Гяуров. -Те обаче представляват страшно оръжие, особено ДАНС, ако погледнете функциите и правомощията. Който разполага с това оръжие, може много тежко да манипулира обществото, да се разправя с политически противник, да замита под килима собствените си нарушения. ДАНС на практика може всичко - привикване на хора, наблюдение, подслушване, изземване. Това е огромна машина, която има структурни подразделения по места. След това глупаво тяхно поведение с този безкрайно дълъг отпуск двамата ръководители сами си сложиха етикета, че са били в служба на Борисов. С тези отпуски те сами си сложиха главите на тепсиите. Друг въпрос е дали ще бъдат освободени".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?