Следвайте ни

Гей двойка получи право да узакони сина си

Без прецедент: служители трябвало да впишат женско име и в графа "баща"

viber icon
Автор: Дора ЦВЕТКОВА


След 15-месечна битка с институциите и най-вече със законодателството, с което те трябва да се съобразяват, една българска майка от Пазарджик успява да постигне първата победа - да извоюва правото на сина си на акт за раждане. Още по време на бременността отива в ГРАО и казва на служителите как стоят нещата - че ще се върне в България и иска документа за сина си, който е роден в началото на 2016 г., но на мястото на бащата ще фигурира име на друга жена.

За случая се разчу, след като Административният съд отмени отказа за издаване на акт за раждане, а преписката е върната с препоръка той да бъде попълнен без име в графата за баща. Отказът на общината е отменен, а преписката - върната на кмета за ново произнасяне при спазване на указанията по тълкуването и прилагането на закона, реши съдия Десислава Кривиралчева. Решението може да се обжалва в 14-дневен срок пред ВАС.

След раждането първо е отказано гражданство на момченцето. Причината - в датския акт за раждане не е посочен пол, там е прието това да стане при издаването на другия официален документ, аналогичен на нашето кръщелно свидетелство. В случая това е станало 15 дни след раждането.

Действително общината правилно е дала отказ в началото, защото пък тук задължително трябва да фигурира полът на детето, коментира адвокатът на Веселина Янчо Дрянов. За българските служители след това било неясно как така за детето ще се представят два официални документа и... връщат този с посочения пол.

После се оказва, че липсва произход и място на раждане. Това отново е резултат от колосални различия в законодателствата на Дания и България. Там не е задължително да се посочи, че детето е родено в град или село. В случая малкият е записан в датска енория и тя се приема за местораждане. Явно е, че датчанката чисто физиологически няма как да бъде баща. За произхода обаче няма спор, че детето е на Веселина, при това биологично. Създадено е с донорски клетки у нас и е родено в датска клиника. И у нас обаче нормативните документи позволяват, ако единият родител е неизвестен, то графата за него просто да бъде оставена или зачеркната.

Вместо да използват това положение при изготвяне на акта, местните служители препращат Веселина към Софийски градски съд да води осиновителен иск за издаване на акт за гражданско състояние. Това е допустимо, когато изобщо няма издаден от никоя страна акт за раждане или по някаква причина той не е признат. В случая документът на бебето от Дания е признат само със забележката, че липсват определени реквизити.

То е записано като "гост" в България, макар че тя е родината на рождената му майка. Оттам нататък започва ходенето по мъките, защото датските закони за отглеждане на деца са много строги и ако се допусне просрочие от три месеца без адресна регистрация тук, в Дания може да бъде започната процедура за лишаване от родителски права.

Парадоксалното в случая е, че пазарджиклийката го е родила, а няма как да го регистрира като свое дете. След дълъг низ от пътувания до Дания преди изтичане на поредния тримесечен срок, за да избегне неприятности с тамошните власти, от полицията тук предлагат временно решение - да регистрира детето като "гост", за да може да остане повече от 3 месеца.

Следват неприятности с лекарите - никой педиатър не иска да се заеме с бебето, защото то е датски поданик и няма българско гражданство. При всеки здравен проблем Веселина е подложена на унижението да се моли бебето да бъде прегледано. Така урежда и настаняването му в болница, когато наскоро то вдига температура от 39,5 градуса.

От многото тревоги около административния казус жената се разболява, развива гастрит и хипотония, рязко сваля 12 кг от теглото си, косата започва да капе. Веднъж стига до припадък на алеята до часовника. Първата мисъл тогава е: "Ако умра, на кого ще дадат детето ми?", като не е ясно кое е то. Или по-точно -ясно е, но държавата не признава произхода му. Когато за пръв път влиза в кантората на адвоката си, той вижда психически срината жена на ръба на полудяване. Днес двамата са щастливи от първия си успех и стискат палци той да е окончателен.

Благодаря на адвокат Янчо Дрянов и на съдия Десислава Кривиралчева, че позволиха на детето ми в родината да бъде у дома си, казва Веселина.

Съвсем законният брак с друга жена в Дания тук вероятно никога няма да бъде признат - това пак не е предвидено в нормативните документи. Но детето не може да носи последствията от това, доста различно за българските разбирания съжителство, да се лишава от българско гражданство, - при условие че е българин - с всички произтичащи от това негативи. С тази презумпция делото на първа инстанция е решено в полза на Веселина, а съдия Кривиралчева е написала едно професионално и отлично мотивирано решение, подчертава адвокатът. Той се надява да не се стигне до обжалване, защото то ще донесе още много неприятности за пазарджиклийката и детето .

Как са уредени нещата в Дания?

По датското законодателство може да се сключи брак, включително църковен, с лице от същия пол. Детето им с раждането автоматично наследява и двамата родители, а те получават родителските права. Нещо повече - в акта за раждане може да бъдат вписани до петима родители, разказва 40-годишната Веселина. След като съм преценила на кого може да дам права, държавата там уважава избора ми.

В България обаче се оказа, че при напълно редовни документи от родината на партньорката ми институциите отказват да издадат акт за раждане. Цяло лято съм по инстанции и водя дела, за да узаконя детето си като свой наследник, и то при условие че съм си го родила. Така ме задължават да остана в Дания до края на живота си. Нямам право да остана тук с детето, понеже то не е български гражданин.

В полицията в момента синът ми е записан като гост в собствения ми апартамент и няма друга възможност. В полицията също имаше проблем, те търсеха баща, който да даде съгласие, че синът ми може да остане тук за повече от 3 месеца. Датското посолство е готово да помогне, да потвърди, че другата жена като моя партньорка също е родител, но по нашето законодателство тя не може да има такъв статут, а служителите са с вързани ръце.

Половинката ми е много разочарована от България. Умът не побира как в една демократична държава може да съществуват такива парадокси.

Де юре

Казусът е без прецедент у нас

Казусът е без прецедент в съдебната практика и у нас, и в повечето европейски страни, в които съжителството на еднополови двойки и правото им да имат свои законни деца не е регламентирано, казва адвокатът на майката - Янчо Дрянов. Той обяснява, че на българските институции не им е оставало друго, освен да спазват действащото тук законодателство. Ако то не приема гей двойките обаче, напълно неоправдано е да отнема конституционните права на децата им, които нямат никаква вина. Без акт за раждане и признато гражданство те не могат да ползват здравни услуги, да посещават детски и учебни заведения, да бъдат законни наследници на родителите си. Когато бъде издаден спорният акт, той ще бъде първият в България за дете на две жени.

Юристът разказва, че от общината, като не са знаели как да постъпят, са се обърнали към министерствата на правосъдието и на регионалното развитие. На молбата да им помогнат за решаване на тази юридическа плетеница обаче получават отговори с цитати от текстове на закони и наредби, но не и насоки как да процедират./Марица.бг

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?