Следвайте ни

ГДБОП проговори за бомбените заплахи у нас

Във вчерашния ден на имейл адреси на гражданските летища в България и на имейл адреси на някои медии бяха получени заплашителни електронни съобщения. Това обявиха на брифинг от ГДБОП.

Незабавно след като бяхме уведомени за заплашителните съобщения започнахме действия по проверка в координация с Европол и партньорските служби.

Стана ясно, че съобщенията са генерирани от доставчици извън територията на България.

Целта на тези съобщения е да внесат смут и страх в обществото, както и да затруднят работата обществени институции и организации. Стана ясно, че предшния ден подобни електронни заплашителни съобщения от същия доставчик са получени и в други европейски столици, както и на летището в град Ванкувър, Канада, както и на някои медии в Канада, поясниха от ГДБОП.

Търсеният ефект не беше постигнат, организацията беше изключително добра избегнати бяха всяването на излишни страхът и паниката у хората. На летищата бяха взети първоначални неотложни мерки, за да се провери дали инфорамцията в съобщенията отговаря на истината.

Категорично мога да кажа, че информацията не отговаря на истината – не бяха открити никакви взриовни устройства и не се наложи повишаване на степента на заплаха и на готовност, посочиха от службата за сигурност.

На брифинга стана ясно, че до момента е установено, че заплашителните съобщения са дошли от доставчик от територията на Швейцария и доставчик от територията на Сейшелските острови.

Напълно е възможно и деца да са направили това деяние под формата на шега. Категорично нещата са превеждани с Гугъл транслейт, обясни Мишо Драгоданов, началник на сектор Противоправно съдържание в интернет в отдел Киберсигурност към ГДБОП.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?