Следвайте ни

Гастарбайтерите в зимните курорти намаляха 7 пъти

viber icon

Сезонните работници от трети страни, които идват да се трудят у нас в зимните курорти, са намалели почти седем пъти. През настоящия сезон в страната ни са пристигнали 97 трудоваци от чужбина, като Пампорово, Банско и Боровец са сред най-предпочитаните дестинации, става ясно от данните на Агенцията по заетостта, предоставени на „Марица“. Приблизително толкова е и населението на пловдивските села Манастир, Джурково и Извор. 

За сравнение, през сезон 2018/2019 г., когато страната ни не беше засегната от COVID-19, сезонните работници бяха 657. Тогава ръстът спрямо 2017 г. беше почти двоен и се дължеше на промените в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, с които се даде възможност делът на служителите от трети страни да нарасне от 10 на 35% за малки и средни предприятия.

България е предпочитана дестинация за работа сред украинци, северномакедонци и молдовци. Спрямо предходни години по-слаб е интересът на казахстанците и руснаците. Албанците и мексиканците, които за първа година са дошли да се трудят в родните ски курорти, пък са сред най-екзотичните служители. В разгара на ковид кризата в страната са издадени и 6 разрешителни за практикуване на професията на медицинските служители. Те са от Украйна, Русия и Иран. Повечето са дентални медици, има и по един лекар и техник на медицинска техника.

Имайки предвид сезонния характер на планинските курорти, съвсем логично работниците от трети страни са предимно в сектор хотелиерство и ресторантьорство, назначени са на длъжности за камериерки, рецепционисти, хигиенисти, сервитьори, бармани, готвачи, помощник-готвачи, работници кухня. 74 на сто от трудещите се от трети страни у нас са заети в ресторантьорството.  Обикновено те се трудят у нас по 3 месеца на 8-часов работен ден. 

От 2018 г. задължителният пазарен тест за синя карта отпадна и работодателите вече не са длъжни да доказват, че в продължение на 6 месеца не са успели да си намерят нужния кадър у нас. Срокът, в който те получават виза за дългосрочно пребиваване, е 15 календарни дни.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай