Следвайте ни

Гърците ни разкриха номера! 5 километра опашка на Кулата

viber icon

Явно за хиляди българи, румънци и сърби плажовете на Гърция си остават притегателна сила, въпреки новите и нови ограничителни мерки. 5 километра подгони колоната от автомобили тази сутрин на ГКПП „Кулата”.

Колите трябва да чакат по няколко часа, за да преминат границата. Това става със задължителните QR кодове.

През последните седмици българските туристи разбраха, че с код, започващ с 13, се прави неизбежно повторен тест на границата. Така туристите започнаха да пускат по няколко декларации, докато получат код с друга цифра. Гръцката страна се усети и добави и други числа в системата.

„Хората да не се опитват да надхитрят системата. Става дума за 30 секунди”, призова в предаването „Събуди се” на Нова телевизия гръцкият икономист Плутархос Маридакис.

„Това, което ми направи голямо впечатление е, че, когато пътувах към една от любимите дестинации на българите, нямаше нито една българска кола. Когато пристигнах тук, разпитах хората. Абсолютно всички са разочаровани - няма чужденци, няма чужда реч по плажовете и в заведенията", коментира Маридакис.

„Всички се надяват на вътрешния туризъм. От август започват отпуските и големият наплив на гръцки туристи", каза той.

„Балканските туристи не са единствените, които очакваме в Гърция. Традиционно те представляват 10% от наплива на туристи, българите носят 2-3 процента от приходите ни в туризма. Гърция залага много да остане безопасна дестинация за туристите не само за Балканите, но и за целия свят. Започват да навлизат хора от Англия и други западни държави, които са по-чувствителни към безопасността", коментира икономистът.

„Жертва се туризмът в северната част на Гърция. Огромен спад е, хората са разочаровани, но това изисква някакви жертви”, каза още той.

Наблюдавал се и ръст на новозаразените. „Преди имахме 10-15 души на седмица, а вчера имахме 78, което значи, че геометрично може много лесно да стигнем и надминем България”, каза той.

„Поне до 15 август за българските туристи ще има задължителен PCR-тест като условие за влизане в Гърция. В зависимост как се движат нещата, после ще се види дали ще се удължи това. Силно се съмнявам обаче това с тестовете да отпадне до края на лятото", категоричен бе той.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

D. S.

D. S.

01.08.2020 | 16:57

2-3% ама друг път, както винаги византийски лъжи, в Северната част на Гърция 80-90% бяха българските летовници. Ние бяхме една седмица на Синеморец преди 10 дни. Прекрасно море и пясъчни плажове и много риба на Велека ( лупавци и белица на жито)

Отговори
4 1
Филибелия

Филибелия

01.08.2020 | 12:46

В момента съм в Обзор.Може да се чуе всякаква чужда реч.Намират се и свободни места.Византийците да го духат.

Отговори
6 7
Петя Т.

Петя Т.

01.08.2020 | 10:58

Щяхме да ходим, но се отказахме. Тестове, кодове, ай сиктир! Не сме по-болни от гърците, а и нашият туризъм има нужда от подкрепа. Тази година е чудесно, бяхме вече веднъж на Созопол, ще отидем още 2 пъти в два други курорта. Навсякъде се чува българска реч, такова нещо не помня от години.

Отговори
8 7
Драган Недраганов

Драган Недраганов

01.08.2020 | 10:07

Ееей, т'ва българина е готов да се унижи по всякакъв начин, само да легне на каменистите плажове в Гърция

Отговори
11 14
Хан Крум

Хан Крум

01.08.2020 | 12:00

Аз от 7 години ходя в Гърция и не можах да попадна на камениста плаж.

Отговори
21 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?