Следвайте ни

Фокусът на депутатите: Със спрени заплати, но с 2800 лева в джоба

viber icon

Родните депутати самопожертвователно си спряха заплатите на 6 април заради епидемията от коронавирус с решение, гласувано в парламента.  На практика обаче те съвсем не са останали гладни и бедни, разкрива "Свободна Европа". В момента народните избраници продължават да прибират т. нар. безотчетни пари, които се регулират от член 11 на Финансовите правила по бюджета на Народното събрание. Това са допълнителни разходи в размер на две трети от основното месечно възнаграждение на народните представители.

Те са предназначени за заплати на сътрудници, консултации, експертизи, помещения и други дейности, свързани с работата на депутатите, а всяка парламентарна група определя как да се харчат. 

В абсолютна стойност това значи 2832 лева месечно – защото депутатската заплата сега е 4248 лева, т.е. 60% правят посочената сума.

"Свободна Европа" твърди, че и от БСП, и от ГЕРБ са казали, че за април тези пари са преведени, а източникът от ГЕРБ, който е пожелал да остане анонимен, е признал, че нарочно в решението за заплатите не бил включен въпросният текст от Финансовите правила по бюджета на НС.

На практика обаче депутатите не могат да разполагат с цялата сума безотчетни пари, защото трябва да правят отчисления за партиите. В ГЕРБ още през 2011 г. въведоха правилото въпросните добавки да отиват в касата на групата и всеки, който иска да ползва от тях, може да го направи само по конкретен повод (организиране на мероприятие в избирателния район или среща с избиратели или организации), като трябва да напише мотивирана заявка, която да бъде одобрена. 

В БСП пък половината от въпросната сума, равностойна наи 2/3 от заплатата,  депутатите запазват за лични разходи, а другите ги прибира групата, за да се плаща на сътрудници и за общи мероприятия. 

Подобна е ситуацията и в групата на "Обединени патриоти". Там безотчетните пари се разпределят по схема: 50% остават за депутата, 30% са за групата, а 20% - за партията.

1 393 627 лева са постъпили по сметката на Министерство на здравеопазването от депутатски заплати, отчете министър Кирил Ананиев на 30 април. Парламентът гласува депутатите да не получават заплати от 1 април до края на извънредното положение. Засега бе определено краят му да е 13 май.

Покрай отказа от заплати депутатите оставиха без възнаграждения и т.нар. висши чиновници – т.е. тези, които са членове на съответните политически кабинети, плюс министри, зам.-министри, ръководители на държавни агенции. Но това изглежда е несъвместимо с Конституцията и правната дирекция на Министерския съвет е казала, че не е законно. За да може да няма нарушение, всеки, лишен от заплата, трябвало да подаде декларация, че е съгласен с решението на парламента. Такъв например е националният здравен инспектор Ангел Кунчев, за когото колегите му от Националния оперативен щаб събират пари, за да му помогнат.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Пак АЗ

Пак АЗ

06.05.2020 | 15:47

Ей Марица отново се изтървате. От кога 60 процента са две трети

Отговори
0 0
Иван

Иван

04.05.2020 | 23:59

Много долни скотове!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?