Следвайте ни

Фирмен детегледач поема грижите за хлапета на работещи родители

viber icon

105 фирми и институции от централната и местна власт у нас ще си направят детски кътове с помощ от държавата. В тях ще се полагат грижи за над 1700 деца на служителите им, съобщиха от социалното министерство. По този начин родителите им няма да са притеснени кой да гледа хлапетата им.

Проектите се реализират по мярката „Детски кътове“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Одобрени са 62 проекта, като 16 от тях ще се изпълняват в партньорство.

От програмата ще се възползват 19 институции, сред които общинските администрации на Бургас и Съединение, както и Министерството на финансите. Останалите са компании във всички градове на страната. 


Общата стойност на одобрените проекти е над 6,6 млн. лв., като най-големият е за близо 214 000 лв., а най-малкият – близо 55 000 лв. В зависимост от големината на предприятието, е предвиден процент съфинансиране. 


В новосъздадените детски кътове ще бъдат назначени 278 детегледачи от Бюрото по труда. По мярката „Детски кътове“ се поема възнаграждението на детегледачите за период до 12 месеца, като то е съобразено със средната брутна работна заплата в сектор „Хуманно здравеопазване и социална работа“. Размерът на заплатата ще зависи от това дали услугите в детските кътове са почасови или целодневни. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?