46
Следвайте ни

Фирма, спасявала подводницата "Курск", ще изтегля заседналия Vera SU

viber icon

Фирма, спасявала подводницата "Курск", ще дойде на помощ за изтеглянето на заседналия край Камен бряг плавателен съд "Vera Su". Това съобщи служебният транспортен министър Христо Алексиев, който пристигна в местността "Яйлата", предава dir.bg.

"Говорил съм лично с най-добрата фирма в света, която се занимава със спасяване на кораби. Това е фирма, която е спасявала "Курск". В момента подготвят план за изтеглянето на кораба", заяви Алексиев.

По думите му има престъпна безотговорност назад във времето, свързана с техническата обезпеченост. Той обясни, че в закона е ясно записано, че държавата трябва да има отговорност и ресурсна обезпеченост при такива случаи.

"Нищо такова не е свършено и в рамките на 3-4 дни трябва да го свършим това с лични контакти", отбеляза служебният министър.

Очаква се на място да пристигне и директорът на "Морска администрация".

"Учудващо за мен, "Морска администрация" е дала прекалено много време на корабособственика да реагира, затова с моя помощ мобилизирахме всички налични ресурси не само в държавата, но и в частните компании. Никой нищо не е свършил години назад и сега ние като екшън герои трябва да решаваме тази ситуация и ще я решим", категоричен беше Алексиев и подчерта:

"Ще проверя кой е спал по веригата и не си е свършил работата и ще бъда абсолютно безкомпромисен. Лично аз поемам случая, ще има и уволнения".

Той заяви и че с военноморските сили ще укрепят кораба, защото се очакват двуметрови вълни.

"Току що проведох разговор с Военноморските сили - има едни 4-тонни котви, които могат да укрепят кораба, за да не се разбие от силните вълни. Притеснявам се и за екипажа, сега ще коментираме дали е безопасно те да останат на кораба, посочи още транспортният министър.

Тази сутрин започна операция по изтеглянето на кораба, но малко по-късно тя беше спряна със заповед, дошла от МОСВ. Причината беше, че от кораба не е свалено достатъчно количество от товара - едва около 300 от общо 3000 тона, а атмосферните условия са лоши.

Междувременно евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков предупреди Европарламента за риск от екокатастрофа в Черно море.

"Край българските брегове на Черно море в момента е в ход екологична криза, която се управлява напълно некомпетентно и създава риск за гражданите и за биоразнообразието в района", заяви Новаков в Европейския парламент във връзка със засядането на товарен кораб в местността "Яйлата" край Камен бряг и забавената реакция на президента и назначения от него служебен кабинет за решение на проблема и предотвратяване на щетите за хората и природата. 

Андрей Новаков алармира евродепутатите, че и в момента количества азотна тор от авариралия плавателен съд се изливат директно в морето, създавайки огромен риск за акваторията. Той призова европейските институции да следят с тревога развитието на тази криза и ако се наложи, да бъдат задействани европейските механизми за защита на гражданите и биоразнообразието.

По думите му отговорните институции, ръководени директно от президента Румен Радев, не се справят с управлението на кризата, а бездействието на служебния кабинет е довело до огромно забавяне и риск от екокатастрофа.

"Тук говорим не просто за българската природа, за която всички милеем, а за акваторията на Европейския съюз, на външна граница на ЕС. Има реалната опасност от екологична катастрофа, която не се управлява адекватно и по този начин заплашва здравето на хората и поставя под риск биоразнообразието в района", отбеляза Новаков.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Верно ли бе

Верно ли бе

28.09.2021 | 16:45

Не знаех,че Курск е спасен? Къде го крият руснаците?

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?