1939
Следвайте ни

Финансовото министерство със стряскаща прогноза за цените до края на годината

viber icon

Министерството на финансите съобщава в актуализираната си есенна икономическа прогноза, че инфлацията в страната ни ще се ускори до 4,5% до края на годината.

Очаква се тази година икономиката ни да отчете ръст от 4 на сто, а догодина той ще се ускори до 4,6 на сто при допускането, че започне изпълнението на възстановителния план, уточняват от министерството. 

Актуализираните допускания за динамиката на международните цени на суровините повлияха за повишаването на оценката за инфлацията в страната, което идва от енергийните цени на суровините. До края на 2021 г. се прогнозира ускорение на инфлацията до 4.5%, а средногодишната инфлация се очаква да бъде 2.4%.

Въпреки корекцията в посока нагоре спрямо предходната прогноза, запазено е очакването, че инфлацията в края на 2022 г. ще бъде по-ниска от 2021 г., а именно 3.1%. Това ще се реализира по линия на допускането, че високото равнище на международните цени на енергийните стоки ще се запази само до първото тримесечие на следващата година, след което ще се понижи, посочват от финансовото министерство.

Много силната четвърта вълна на разпространение на коронавируса в страната през есенните месеци на 2021 г. се очаква да повлияе негативно на засегнатите сектори от сферата на услугите. Средногодишният брой на заетите ще намалее с 0.1% за 2021 г., докато в предишната прогноза очакването бе за растеж от 0.1%., става ясно от прогнозата.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?