Следвайте ни

Финансовият министър: Спираме кражбите и увеличаваме пенсиите

viber icon

Спирайки краденето е напълно възможно да се увеличат пенсиите. Така ще спестим 100-150 млн. лева на месец. Ако заложим 150 млн. лева това е увеличение с 15-16%. Очакваме 1,5 млрд. лева повече приходи в бюджета. Той ще бъде заложен за евентуална по-тежка COVID-криза през есента. Държавата ще има ресурс да се справи. Това заяви служебният министър на финансите Асен Василев пред БНТ.

Във връзка с предприетите проверки, финансовият министър заяви, че са се натъкнали на много случаи на пренебрегване на закона.

"Открихме скандални неща в договорите на АПИ. Например по договор за 20 млн. лева се възлагат неща за 120 млн. лева. Докладът казва, че дейността ще се извърши, когато се осигури финансиране. Възлагат се дейности на строители, които не са финансово обезпечени. Оказва се, че по тази отсечка са започнали дейности. По примера на тази поръчка имаме отсечки за над 2 млрд. лева", разкри Асен Василев.

Министърът сподели, че е бил шокиран, след като е прегледал всички финансови документи на държавата. По думите му количеството течове е огромно. Той не скри възмущението си, че на този фон се е наложило закриване на Фонда за лечение на деца в чужбина.

"Нямаме 10 милиона да си лекуваме децата, но имаме 12 милиарда за раздаване на обществени поръчки, от които 10 само на една фирма", отбеляза той.

"Забраняваме процедури без конкурс. Работим по процес догодина след актуализацията на бюджета, тези проекти да стават след нови конкурси, които да се провеждат честно и прозрачно и след обществен дебат за какво да си харчим парите", обяви финансовият министър.

"Дефицитът в НОИ е натрупан и ще продължава да се трупа, поради структурата си. Ние сме обречени да финансираме пенсиите на нашите родители от данъците, които внасяме. Няма нужда да се вдигат здравните вноски, стига да се ограничат разходите", каза още министър Василев.

Асен Василев коментира и при какви условия би останал в следващ кабинет.

"Ако се сглоби експертен кабинет от неполитически обвързани лица, бих се съгласил да работя в него. Ако е политически - не ме търсете в него. Ако той има задача всички безобразия да спрат и хората в него имат намерението и смелостта да го направят, би ми било приятно да работя в него. Това не е свързано с поста, а с морала на хората и готовността на тези, които са избрани да са независими хора", категоричен е служебният финансов министър.

"Не следя какво се случва с изборите, твърде зает съм с бюджета. Надявам се вотът да бъде честен, спокоен и безпроблемен", каза още министър Василев.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

OldTen

OldTen

10.07.2021 | 07:42

Какво не ви харесва човека, малко послъгва, ама то е нормално за хората на Фигуранта. Това са истински патриоти, зарязаха бизнеса си и имотите/Дамаджаната/ и работят на ползу роду. Чудя се, Рашков става милионер, Фигуранта генерал и шеф на авиацията, Чалгаря ни тровеше толкова години времето по национална телувизия и тнт, и те всичките по времето на диктатара ББ, какви ли щяха да са без него???

Отговори
2 1
FARAON

FARAON

10.07.2021 | 00:58

СПРИ ДА ЛЪГОТИШ! ФАКТУРИТЕ ЗА ТОПЛОФИКАЦИЯ И ЕНЕРГОТО ГИ РАЗНАСЯ НЯКАКВА АВСТРИЙСКА ФИРМА, А ПОЩИТЕ СЕДЯТ БЕЗ РАБОТА. А СПРИ ГО ДЕ :)

Отговори
4 2
Иванка

Иванка

09.07.2021 | 20:19

А въстанивихте ли Фонда за лечение ма деца в чужбина. Не, нали?

Отговори
13 12
Тоягасан

Тоягасан

09.07.2021 | 20:32

А върнаха ли поне 10мил. от раздадените 12 милиарда на наши хора? Мисли преди да пишеш..

Отговори
11 12
Фараона

Фараона

09.07.2021 | 20:03

Да, бе. Само да се докопате до целта и с нас е свършено като народ. Предходните управляващи направиха комунистите на пух и прах и сега им го връщате. Днес не остана министерство, което да не обяви лъжливи измами, само и само отново някой да Ви повярва, но не мисля че останаха балами, който да Ви повярват, разбирате изключвам вашия електорат на който съвсем законно купихте гласовете им с вдигане на пенсии преди избори. Сценария е един и същ, преди избори обещания много, по време на управление кражби много и отново преди избори много лъжи и малко обещания. И така до безкрай!

Отговори
24 19
Знаем колко "напреднали" се оказахме!

Знаем колко "напреднали" се оказахме!

09.07.2021 | 20:19

Знаем къде отидоха парите ни!

Отговори
7 10
На фараона Баща му.

На фараона Баща му.

09.07.2021 | 21:47

Дрисливко,я вър да ти сменят памперса.И когато големите говорят,ти да мълчиш.

Отговори
12 6
Фараона

Фараона

09.07.2021 | 22:44

За какви големи говорим, големи мутри, който Радев си избра за министри, единия с 22 имота в Бояна и Витоша, третия акционер в мултимилиардна компании и още и още много примери. Да, от техните лъжи никой друг не говори, дори медиите са на колене, всички държавни структори са на колене, единсвено не успяха с прокуратурата. Много бързо забравихте, #КОЙ беше назначен за шеф на кабинета на Рашков, но това беше преди месец само, основателката на "Българско лято" т.е Васил Божков, а помните БСП #КОЙ назначи за шеф на ДАНС, тези факти не трябва да се забравят. Най-вероятно за тези големи говориш! Всеки да си избере бъдещето, най важното е да НЕ си продава гласъ, а да гласува по убеждение и факти.

Отговори
12 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?