46
Следвайте ни

Финансовият министър обяснява за пенсиите и заплатите ВИДЕО

viber icon

В никакъв случай не предвиждаме данъците да се вдигат. Това заяви министърът на финансите Валери Белчев , който отговори на въпроси на гражданите в поредното издание на рубриката "Властта говори! Открито" на Министерският съвет.

 "Задължение на финансовото министерство е да внесе предложение за Бюджет 2022, а решение на партиите е доколко ще се съобразят с него", посочи Белчев в отговор на въпрос дали държавният бюджет трябва да е ангажимент на служебен кабинет. "За реформи не можем да говорим от позицията на служебен кабинет. Това, за което можем да се погрижим, е доходите на гражданите да не падат", допълни той.

В сряда след редовното заседание на Министерския съвет финансовият министър обяви, че кабинетът предлага увеличение на минималната заплата, майчинството и детските надбавки.

По думите друга цел на министерството е и доходът на пенсионерите да не спада. "Ако базовата пенсия стане 370 лв., заедно с COVID надбавката, тя става 490 лв.", уточни той.

На въпрос за инфлацията финансовият министър отговори, че инфлацията притеснява всички, но "тя не е чак толкова висока". "По последни прогнози, темпът в следващите няколко месеца ще бъде овладян и не очаквам шоково покачване", допълни той.

Относно увеличение на възнагражденията за държавните служители, Белчев посочи, че се планира увеличение с 5%. 

"Иска ми се хората да получават по-високи минимални заплати, но се опасявам, че нашата икономика все още не е готова да ги поеме", коментира той. 

"Не планираме да издаваме нов дълг и е твърде вероятно да имаме малък излишък. Не мога да потвърдя, но е твърде вероятно“, заяви още Белчев.

Министърът коментира още актуални теми по отношение на финансовото състояние на държавата и проекта на бюджета за 2022 г., в който акцент са растежът на доходите на гражданите, подкрепата за семействата с деца, за уязвимите групи и за малките общини.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

питам

питам

02.12.2021 | 10:02

Защо през следващата година много пенсионери пак ще са под прага на бедност,въпреки,че мининималната пенсия ще стане 370лв./прага на бедност през 2022г. ще бъде 412лв/?Защо заплатите на народните представители ще са с 300лв.по-високи,/мин.пенсия/?Тези,които вземат по 30 000лв. какви са -много умни или извънземни?

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?