Следвайте ни

Фантом: 12-годишният Вальо живее без ЕГН, лишиха го от детски

Липсата на ЕГН оставя шестокласник без детски надбавки и право на безплатно образование, съобщава bTV.
 
Директорът на училището, в което учи момчето, потърси Би Ти Ви, за да помогнем държавата да признае, че такова дете съществува.

Валентин Гундев е роден в Русия, но вече 6 години живее в България и ходи в българско училище.

Вальо почти никога не отсъства от училище. Отсъства обаче от гражданския регистър.

"Вальо няма българско ЕГН. Баща му е българин, майка му - рускиня, която е починала впоследствие при идването им в България", обясни Любомир Занев, директор на СОУ "Кочо Честеменски".

В училище Вальо е записан с акта си за раждане от Русия и в електронния регистър фигурира като чужденец. По закон обаче, щом е чужденец, той няма право на безплатно образование.

Мотивите на директора да търси вратичка за шестокласника е и социалното положение на семейството. Момчето дели една стая с баща си и неговата приятелка.

Освен че баща му не получава детски надбавки, заради липсата на ЕГН Вальо не е и здравно осигурен. По същата причина няма да може да получи и диплома. След намесата на Би Ти Ви от Отдела за закрила на детето се ангажираха да помогнат на Вальо.

"Родителят може да заповяда в отдела, нашият юрист ще го консултира и насочи към коя институция да се обърне", каза Милена Милушева, началник на отдела за закрила на детето в Пловдив.

От службата по гражданските вписвания също обещаха да издадат ЕГН на момчето, след като бащата представи необходимите документи. От там гарантират, че ако процедурата се задвижи веднага, Вальо може да запише седми клас като официално съществуващ гражданин на българската държава.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?