Следвайте ни

Фандъкова разкри кой е виновен за убитото с ток момче

viber icon

Столичният кмет Йорданка Фандъкова се опита да посочи кой носи вина за трагедията с убитото от ток момче, търсейки отговорност от управата на район "Триадица", чийто кмет е Димитър Божилов от ДСБ.

"ЧЕЗ е свързала павилиона в двора на болницата "Св. Иван Рилски" на база служебна бележка, подписана със запетая от главния архитект на район "Триадица" без преместваемият обект да има документ за въвеждане в експлоатация. Изискването за наличие на документ за въвеждане в експлоатация е част от условията за сключване на договор за подаване на напрежение от ЧЕЗ. Защо на напълно незаконен обект е подадено разрешение", попита на брифинг Фандъкова, прехвърляйки вината за трагедията на съпартиеца на Христо Иванов, който управлява "Триадица".

Столичният кмет и главният архитект на София Здравков Здравков дадоха информация за направената проверка след инцидента, при който в неделя 16-годишно момче загина от токов удар, след като стъпи на шахта на бул. "Гешов". Нещастният случай доведе до вълна от гняв в социалните мрежи и объркани обяснения на институциите.

"Изказвам искрените си съболезнования пред семейството и близките на Людмил. Пред тях и пред паметта на Людмил дължим ясни отговори за случилото се. Това е тежко престъпление, казвам го като родител и като баба. Трябва да бъдат разкрити всички обстоятелства и да се понесе конретна отговорност за действията или бездействията на хора, които са довели до смъртта на едно невинно дете", заяви Фандъкова.

Тя добави, че много институции са побързали да заявят, че нямат отговорност и отношение към инцидента. 

"Затова беше важно да изясним всички обстоятелства преди да застана пред вас. Проверени са всички обекти. Три от тях са на тротоара. За два район "Триадица" е провел конкурс, има сключен договор и получава наем от тях. В документите на всички са открити пропуски и нарушения. Те нямат удостоверения за въвеждане в експлоатация и са незаконни. Въпреки това към тях се подава електричество от ЧЕЗ. По отношение на двата павилиона в двора на болницата, за които тя има договор за наем, проверката установи, че те също са незаконни - без схеми за поставяне и без да са въведени в експлоатация. Това е констатирано от район "Триадица" през 2018 г. и започва процедура за премахване. В документите обаче са открити пропуски от общинската дирекция по строителен контрол и тя ги връща на района за допълване. Но до ден днешен новите констативни актове не са предоставени обратно.

Твърденията на район "Триадица", че не са получили отговори от болницата и от областния управител, по мнение на експертитите такъв не е бил необходим и затова изпратихме писмо за приключване на процедурата. За останалите три павилиона главният архитект издаде актове за стартиране на процедура за премахване", обясни Фандъкова.

Конкретно за кабела, който е захранвал павилиона, за който се предполага, че е причинил смъртта на момчето, столичният кмет заяви, че той е прокаран незаконно.

"Обектът има договор с ЧЕЗ за присъединяване, а този договор е сключен на база на хвърчаща бележка от 2011 г., подписана със запетая от главния архитект на район "Триадица" Шишков. Тоест подписана е от друго лице, което не можем да кажем кое е. Но забележете в договора с ЧЕЗ се казва, че за да се подаде напрежение, е нужно да се представят няколко документа. Те са за въвеждане в експлоатация на самите съоръжения и за въвеждане в експлоатация на самия павилион. Повтарям, че такова няма. Въпреки това обаче напрежението се подава", заяви Фандъкова.

Тя е разговаряла с градския прокурор и общината ще изпрати всички документи и данни от проверката.

Освен това от септември миналата година са изпратени 6 писма на район "Триадица" за проверка за наличие на незаконни преместваеми обекти. Такова разпореждане е дадено на всички 24 района. Обратна информация не е изпратена само от 2 - районите "Триадица" и "Панчарево". 

Фандъкова напомни, че в промените в ЗУТ, на които бе наложено вето, е предвидено по-лесното премахване на подобни незаконни мобилни обекти. Причината е, че текстът, който позволява това да се случи в общинската наредба е бил отменен от ВАС.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (20)

мафия

мафия

17.02.2021 | 21:35

Г-жо Фандъкова, колко подобни "незаконни" обекта работят в София и чии чекмеджета пълнят, за да работят необезпокоявани от 2011 година? Въпросната общинска шахта кога е изградена и изпълнена ли е според изискванията? Защо не е заземена?

Отговори
4 0
Мафия еврейска като рак е обхванала България

Мафия еврейска като рак е обхванала България

17.02.2021 | 19:38

Защо Фандъчката и такива като нея еврейски подлоги не вземат да натирят в кучи г...з такива като ЧЕЗ и да имат Общинска фирма захранваща София или за която и да е Община Да но после контрола върху работата на тази фирма цени услуга ще им бъде на гъ..за По лесно е да дойдат някакви еврей от някъде си да се разпищолят цените и никой да не им търси отговорност И да хвърчат едни куфарчета към едно известно нощтно шкафче В мътна вода балък да се лови

Отговори
3 0
Оставка Плужек еврейски Оставка

Оставка Плужек еврейски Оставка

17.02.2021 | 18:22

Значи Фъндъчката това плужече еврейско кога стане дума за сигурноста То каква ли сигурност на София Веднага скача като ужилена и праща мутрите на Тиквун да пребиват български граждани Да разспръскват мирно почитащи паметта на Генерал Луков До това и се състой отговорноста за сигурноста в София Да осигури спокойствие на еврейската мафия окупирала България и техните мекерета За всичко останало кучката еврейска не отговаряла За сигурноста на Българина това не се отнася Не казвам гражданин Защото всеки докопал се до български паспорт се тупа по гърдите че е гражданин на България

Отговори
4 0
Всяка!

Всяка!

17.02.2021 | 16:55

Политическа личност трябва да има качеството да поема отговорност. А отговорност не значи винаги виновност.

Отговори
5 1
Иво

Иво

17.02.2021 | 16:38

Било важно да изясним! Кое да изясним - че кметът на района не е от вашите ли? Или да си измиеш удобно ръцете! А защо не изясни, че собственик на незаконните павилиони в двора на болницата (които столична община се кани да премахне от 3 години), всъщност са на един лекар от ГЕРБ?! М?

Отговори
8 3
Ние

Ние

17.02.2021 | 16:09

Стига се упражнявали в пресмятане на топката. Да се спретнат Фандъкова, компанията от общината, както и баш майсторите селяндури от ЧЕЗи да се махат цяла София е осеяна с кабели и недомислици тротоари те са за пешеходци не са за павилиони и коли. Стига пчеларство от чиновници за сметка на човешки животи.

Отговори
14 0
Значи

Значи

17.02.2021 | 15:06

Кмета на Триадица е избран от ДСБ, с гласовете на БСП и ДБ. В района на кметството му никнат като гъби незаконни обекти, аматьори опъват жици на поразия без разрешителни и става инцидент при който загива дете. И веднага вината се хвърля върху Фандъкова и Бойко а въпросният кмет, ни лук ял ни лук мирисал. Обаче, ако Фандъкова му асфалтира някой булевард, пръв ще се изправи пред камерите да се хвали.

Отговори
13 5
Керпеденов

Керпеденов

17.02.2021 | 15:23

Имахме си същия бoклук за кмет на Южен. Инчев беше същият паразит. Ако станеше някоя издънка, Тотев бил, но когато Тотев му асфалтира Македони и Коматевско шосе, първи излизаше да надува бузи.

Отговори
12 2
Защо?

Защо?

17.02.2021 | 15:28

Кмета на София и главния архитект научават тези пропуски след като е станало събитието? Къде е било ухото и окото на тези лица. Колко проверки са направени, колко и какви наказания са наложени? какви превантивни мероприятия са направени. Главния е главен за да управлява безкомпромисно. Какви инструктажи са проведени.Какви курсове за квалификация са проведени? Къде е било Министерството на енергетиката,което издава едни специални правилници?Уволнение за Фандъкова и Теменужка.

Отговори
11 6
Тошко

Тошко

17.02.2021 | 14:42

ЧЕЗ защо се спотайват? Защо чакат хората да оплюят кмета и правителството? В Чехия така ли правят? Спотайва се ЧЕЗ и не поема отговорност за некомпетентността си!

Отговори
15 6
Георги Димитров

Георги Димитров

17.02.2021 | 14:36

Тази няма капка срам! Ако имаше, досега щеше да си е подала оставката. Това трябваше да стане и когато си отиде онзи мъж на шадравана на пл. "Славейков". Гербаджийска работа!

Отговори
15 11
Тошко

Тошко

17.02.2021 | 14:44

Червен трол!

Отговори
9 10
До ТОШКО

До ТОШКО

17.02.2021 | 16:27

П.едал!

Отговори
7 6
Батко

Батко

17.02.2021 | 14:23

Сетила се Мара, да се побара. Тая не е у ред. Толкова години къде са спали и не за закрили тия павилиончета?

Отговори
13 12
Тошко

Тошко

17.02.2021 | 14:45

Червен трол!

Отговори
10 10
Батко

Батко

17.02.2021 | 17:14

Червен трол ще викаш на баба си, като ти бърше дупЕто! Смешно ГЕРБско тролченце :D

Отговори
2 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай