Следвайте ни

Евтини шофьорски курсове - до Нова година

viber icon

Евтини шофьорски курсове до Нова година. След това вероятно ще влязат в сила новите правила за придобиване на свидетелство за правоспособност на МПС и часовете по кормуване ще се вдигнат от 31 на 42, предполагат пловдивски инструктори.

В момента целият курс излиза между 600 и 700 лева, но с увеличаване на часовете по кормуване цената ще скочи с минимум 200 лева. Заложено е кандидат-шофьорите да кормуват извънградско поне 6 часа в рамките на цялото обучение, като 3 от тях да са на магистрала. Отделно 2 часа трябва да са в тъмната част от денонощието.

Според новата концепция теоретичната подготовка ще намалее като хорариум за сметка на практика. В момента тя все още се обсъжда в Министерство на транспорта и на образованието.

Системата за електронен контрол в учебните коли вече се тества, включително и в автомобили на пловдивски школи, научи „Марица“. Изработването й бе възложено на софтуерна фирма от Благоевград от ИА Автомобилна администрация.

Замисълът е big brother по учебните коли да се тества 30 дни. Контролът включва броя на учебните часове, засича се продължителността им и маршрута чрез GPS. Основният аргумент на ИА Автомобилна администрация за иновацията е, че по този начин ще се намали физическият контрол от страна на държавата и тя ще може да преразпредели по-адекватно администрацията си. Въвеждането на такава система цели повишаване качеството на обучение и увеличаване на безопасността по пътищата, посочват от там.

Онлайн-проследяването обаче нагнети много напрежението сред автоинструкторите. В епистоларна битка с институциите техни браншови организации посочиха основните <210> недъзи. Големият проблем е, че не всички курсисти и обучители биха желали да се снимат и това нарушава техните граждански права. Това означава, че хора, които не искат да бъдат заснемани, няма да могат да получат книжка, аргументират се те. 

Автоинструкторите от цялата страна стягат протест на жълтите павета в София за следващата седмица. 

.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?