Следвайте ни

Европарламентът с дебат за ситуацията в България

viber icon

В пленарната зала на Европейския парламент ще се проведе дебат за върховенството на закона в България. Това ще се случи в първата седмица на октомври, обяви от Брюксел Елена Йончева в сутрешния блок на Би Ти Ви. По думите й тя самата работи и за резолюция. Всичко това се правело за държави, които се намират в много критично положение. "Така че този дебат ще има конкретни последици за България", каза Йончева.

 "Беше представено, че такъв дебат в пленарната зала е нещо историческо. А последните дебати в парламента бяха за Испания, Гърция, Полша", репликира обаче евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков. Той беше в студиото веднага след интервюто на Антон Хекимян с Елена Йончева и тв водещият го разпитва основно за коментари на нейните думи.

Така Новаков обясни още, че и в онзиденшното заседание на Комисията за права и свободи не е имало нищо извънредно. "Не може да представяш едно рутинно заседание в Комисията за права и свободи като изслушване за България, след което страната ни никога няма да е същата", каза той.

По думите му на това заседание основните изказвания са били на евродепутати социалисти, които не са идвали скоро у нас.

Според Йончева обаче дебатът е бил много важен, защото казва, че механизмът за наблюдение продължава да съществува и никой не се ангажира с неговото отпадане. По нейните думи два механизма на Европейската комисия ще наблюдават България - новият, който ще наблюдава върховенството на закона, както и медийната свобода в 27 държави, и старият - от 2006 г. - за сътрудничество и проверка.

Според Новаков обаче механизмът ще е само един - за върховенство на закона, и се отнася за всички държави. "Оттук насетне механизъм ще има за всяка държава членка", каза той. Обясни, че другият механизъм продължава, но само за Румъния. Самата ЕК е обявила миналата година, че тогава е бил последният доклад за България.

Според Новаков нов доклад за България не се подготвя, а Европейският съвет съвсем формално не е отменил отпадането на механизма за сътрудничество и проверка.

Двамата евродепутати продължиха задочния си спор и заради председателя на Европейската народна партия (ЕНП) Доналд Туск. Според Йончева Туск бил отказал колективна подкрепа на ЕНП за Борисов.

Новаков обаче твърди: "Туск каза, че познава премиера и не може да го сравни с диктатор - това го чух с ушите си", тъй като, за разлика от Йончева, евродепутатът е бил на партийната среща, където Туск е говорил.

По повод предстоящите избори за лидер на БСП Йончева обясни, че за първи път в партията няма дебат. В студиото тя каза: "Разтревожена съм от процесите, които стават в БСП. За първи път в БСП няма дебат. Мисля, че след изборите ще започне големият дебат какво се случва в партията. Не е въпросът кого ще подкрепиш, а кой с каква платформа излиза на тези избори.

Няма избирателни списъци, което е абсолютно безпрецедентно. Не разбирам защо БСП трябва да се присъединява към протестите, тя трябваше отдавна да води тези протести.

Хората не вярват, че този лидер наистина се бори срещу корупцията. На думи Нинова се бори срещу корупцията. Аз й вярвах, защото винаги ме е подкрепяла в битката ми срещу корупцията до момента, в който тези сигнали (за къщата на Борисов в Барселона, пратени от Йончева до главния прокурор през май миналата година - бел. ред.) бяха подписани само от мен. (Според Йончева Нинова не ги е подписала.) Да сте чули нещо от г-жа Корнелия за аудиозаписа на Борисов, от който си личи, че няма разделение на властите?", завърши Йончева от Брюксел.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Зико

Зико

11.09.2020 | 17:29

https://youtu.be/6d9hPu54uTg

Отговори
0 0
честито на гербаджиите

честито на гербаджиите

11.09.2020 | 16:43

Цветанов обезкърви ГЕРБ в Югозапада Бившите кметове Атанас Камбитов, Георги Икономов, Кирил Котев и хората им вече са в "Републиканци за България" Дългоочакваната новина за "междупартийни трансфери" в Югозападна България най-после получи потвърждение - бившите кметове на ГЕРБ Атанас Камбитов (Благоевград), Георги Икономов (Банско) и Кирил Котев (Сандански) вече официално са при Цветан Цветанов. Снощи в Благоевград е имало сбирка, на която са присъствали не само те, но и доста гравитиращи доскоро край партията на Борисов бизнесмени, общественици и членове на администрациите. Местните сайтове съобщават за препълнена зала. И тримата градоначалници загубиха през есента местните избори. Последваха партийни реорганизации на местно ниво. Но още преди вота се говореше, че и тримата не се ползват с пълното доверие на централното ръководство. Благоевградска област е един от регионите, в които бившият №2 в ГЕРБ има най-силни кадрови позиции. Специално Камбитов обяви напускането на партията преди два дни, очевидно заради мероприятието с Цветанов.

Отговори
2 2
"Умен" гербаджия

"Умен" гербаджия

11.09.2020 | 15:50

Европарламента нищо няма да направи, защото делят с тиквата цялата пара. Надеждата е Сретен да се сети, че има несвършени задачки. Действай ЙОЦА БЪЛГАРИЯ е с теб!!!

Отговори
4 2
Абе

Абе

11.09.2020 | 12:01

По мръсно, по долно нещо от тази не може да има, изхитри корнела да я прати в ЕП и сега там да лъже и злепоставя България, нея я разбирам, тя не е българка, руската кръв говори по силно,, ченгесарската и комунистическа закваска също, но курнела да се остави да бъде изхитрена.... И докога такива нагли и подсъдими екземпляри като лудото ленче ще бъдат толерирани. Няма ли най после да се приеме закон за лустрация и у нас.

Отговори
8 7
Нека, нека, чул те Господ!

Нека, нека, чул те Господ!

11.09.2020 | 13:29

Нека се приеме Закон за Лустрацията, половината гербаджийски сикаджии и руските "патриоти" да оттекат в канала!

Отговори
10 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?