Следвайте ни

Европа пак ни залива с евтини картофи

Фермери се страхуват от масови фалити

viber icon

Фермери очакват България да бъде залята с огромни количества вносни картофи от Западна Европа, които са задържани по складовете заради руското ембарго. Произведените в Полша, Испания, Франция и Германия картофи ще наситят българските борси на много ниски цени, оплакаха се земеделски производители.

Нищо ново под слънцето. И сега по борсите е пълно с вносен картоф, вкаран преди ембаргото, и резултатa е, че ние продаваме под себестойност, а напролет ще има и доста изхвърлена продукция и масови фалити, притесняват се стопани от Ситово.

За разлика от родните фермери, които се отказаха от компенсациите заради наложеното от Русия ембарго върху някои аграрни продукти, колегите им от Европа до момента са получили над 250 млн. евро. Това допълнително им дава възможност да залеят пазарите в Източна Европа, включително и България със зеленчуци на скандално ниски и под пазарни цени.

Стопаните са притеснени, че ефектът от дъмпинговия внос на зеленчуци, за които западните фермери са получили компенсации заради ембаргото, а и по-високи субсидии за самия сектор, може се окаже пагубно за производителите в България. Те недоумяват защо не се изплащат средства по deminimis за картофи, които бяха обещани в началото на годината.

В същото време Русия изрази готовност да премахне веднага наложеното ембарго за внос на селскостопански стоки от Европа, ако респективно ЕС премахне наложените санкции от своя страна. Ако санкциите срещу Москва не бъдат преразгледани, загубите за ЕС през следващата година ще възлязат на 50 милиарда евро, посочи заместник външния министър Алексей Мешков.

Той подозира, че най-сериозни ще са щетите върху земеделските производители и експортно ориентираните аграрни предприятия, най-вече в новите страни членки на ЕС, сред които и България. Освен това пазарно нереализираната селскостопанска продукция ще предизвика вътрешен дисбаланс в ЕС и ще засегне най-много страните от Източна Европа.

Единственото, което очакваме от европейските ни партньори, е да напуснат безсмислената спирала на санкциите и да поемат пътя на отмяната им и премахването на черните списъци. Това ще позволи и на нас да направим същото, коментира още Мешков. Президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обаче отхвърли такава възможност. Докато не видим жестове, насочени към успокояването на региона, санкциите срещу Русия трябва да останат, коментира Юнкер./Марица.бг

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ilia iliev

Ilia iliev

02.12.2014 | 13:27

А как е възможно вносните картофи да са толкова евтини,при положение,че един френски фермер взима заплата 4 пъти по-висока от българския????????\nНашите фермери да си намалят малко печалбите и тогава да реват!!!!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?