1553
Следвайте ни

Европа ни праща армада край Яйлата, съобщи отлична новина

viber icon

Рамо от партньори. Три плаващи баржи ще бъдат осигурени от Европейската агенция за морска безопасност и до три дни ще пристигнат в района на местност Яйлата за претоварване  и изсмукване на товара на заседналия кораб "Вера су".

Това съобщи във Варна на съвместен брифинг с министъра на транспорта Христо Алексиев, Румен Николов - главен директор „Аварийно-спасителна дейност", цитирани от БНР.

Ситуацията е стабилизирана и е преодолян разпадът, посочи Алексиев.

Три са основните задачи за деня - нов водолазен оглед на кораба, източване на част от горивото, за да не се допусне разлив и снемането на показания от прокуратурата на част от екипажа, посочи служебния министър.

Той уточни, че моряците от кораба ще бъдат изведени и разпитани. За целта най-вероятно в ранния следобед ще бъде изпратен катер на "Гранична полиция", който ще свали част от екипажа на брега, след което моряците ще бъдат върнати на кораба.

Горивото няма да бъде източвано докрай, за да бъде гарантирана работата на агрегатите и поддържането на нормалния живот на кораба.

Междувременно стана ясно, че в радиус от 1 миля около заседналия товарен кораб не е открито замърсяване на водата. Заключението е след подробно обследване на района с дрон, изпратен от Европейската агенция за морска безопасност. Добра новина!

Като част от мерките за намаляване на вредното въздействие върху околната среда, българската страна поиска съдействие от EMSA за осигуряване на технически средства, с които Агенцията разполага. Освен дрона, до момента EMSA е предоставила и плаващи бункери, които вече пътуват към България. С тях ще бъде изведен втечнения товар от кораба.

Представители на ГЕРБ, които посетиха Яйлата, критикуваха разследващите органи, че все още не са разпитали екипажа и не са взели корабната документация.  От Граничната полиция и днес не са успели да разпитат екипажа на заседналия край Яйлата кораб.

Катер се е опитал да се приближи до товарния кораб, за да свали част от екипажа, но заради лошите метеорологични условия опитът е бил осуетен

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Поп Кръстю

Поп Кръстю

04.10.2021 | 21:41

Моряците продават навта от кораба за това него напускат. Капитана още нее изтрезнял и не знае каде се намират във момента. Пиратите и черноборсажиите работят във кораба продават тор за наторяване на пустинята САХАРА.

Отговори
0 0
Никола

Никола

03.10.2021 | 20:09

Като гледах как няколко Генерала и длъжностни величия се разхождаха по скалата над кораба и се тюхкаха си спомних Филма ,,Кацнал на едно дърво,с Лои Дью Финез,та генералите ни чакат да се протърка кърмата и кораба да потъне и проблема е решен.Един кораб не могат да извадят а се мъчат да управляват България Ха.ХА .Ха.браво на Радев Юнаци

Отговори
3 2
Биткойнър

Биткойнър

03.10.2021 | 18:39

Как лесно и бързо да печелим криптовалута Биткойн, само тук и сега : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
2 2
след дъжд качулка

след дъжд качулка

03.10.2021 | 18:28

До тогава той ще потъне...

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?