Следвайте ни

Евроцентърът за транспортни политики: Скъсаната от ТИР-а мантинела е стара и ръждясала ВИДЕО

viber icon

Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) излезе със становище за катастрофата на магистрала "Тракия", при която загинаха шестима души.

От центъра изказват съболезнования на близките на загиналите и пострадалите в тежкия пътно-транспортен инцидент при км 163, при който тир разкъса еластичната ограда (мантинелата), навлезе в насрещното платно, удари и затисна автомобили.

"Считаме, че усилията на органите в Република България за намаляване на жертвите по пътищата са значителни. За съжаление обаче работата в посока на обследване и извършване на целенасочени инспекции по пътна безопасност, които значително биха могли да намалят фаталността при подобни инциденти, изостава.

Настояваме незабавно да бъдат предприети мерки за извършване на такива инспекции в най-критичните точки, където загиват много хора.
Припомняме, че неотдавна под шапката на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) бяха предприети действия за нормативна промяна в наредбите, регламентиращи именно обследването и обезопасяването на т. нар. Черни токи, както и на стандартите за поставяне на еластични огради (мантинели).

Следва да обърнем сериозно внимание на това, че в тези работни групи участие вземат предимно силно зависими и лобистки кръгове, които все още определят политиките в сферата на пътната безопасност. Настояваме дейността по реформиране на нормативната рамка да бъде изцяло в ръцете на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" (ДАБДП).

Вярваме, че експертите от ДАБДП няма да допуснат на масата лобисти, които с действията и бездействията си да застрашават живота на гражданите на Република България.

ЕЦТП припомня, че съгласно действащия закон за пътищата в Република България отговорността за поддръжката и обезопасяването на републиканската пътна мрежа е изцяло, само и единствено на АПИ.

В тази връзка няма как да не бъде отбелязано, че еластичната ограда, която е била скъсана, и през която е преминал ТИР-ът е стара и ръждясала, т.е. изобщо не отговаря на действащия норматив.

В заключение ЕЦТП настоява за извършване на незабавна реформа, която цели преструктурирането на АПИ и превръщането й в работеща структура. Очакваме това да стане дългосрочна политика, която значително ще допринесе за намаляване броя на жертвите на пътя в България.

Очакваме най-после да стартира процесът по обследване на пътната мрежа в Република България и изработването на мерки, целящи предотвратяването на тежки пътни инциденти в контекста на препоръките на ЕК от август 2019 година."

 

Коментари (2)

4000

4000

13.07.2020 | 08:10

Ако вместо мантинела имаше бетонови блокове, както са например магистралите в Гърция тирът нямаше как да мине в насрещното платно.

Отговори
1 0
Trucker

Trucker

13.07.2020 | 05:59

Почнаха глупостите . Виновен е заспалия шофьор не оградата .И да не беше стара пак нямаше да спре 40 тонен тир.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?