Следвайте ни

Евроакция: Масови проверки на шофьорите за алкохол и наркотици

viber icon

Операция на Европейската мрежа на службите на пътна полиция се провежда на територията на всички държави членки на ЕС. От снощи у нас текат 24 часа за интензивен контрол на шофьорите във всички градове, съобщи bTV.

Това е така наречения 24-часов маратон. Основната цел е да се ограничи шофирането след употребата на алкохол и наркотици, уточняват от "Пътна полиция".

Водачите се спират на случаен принцип, а тестовете се правят при съмнения от страна на полицията. Резултатите се обобщават след приключването на едноседмичната голяма операция.

За миналата година в България са  направили 30 494 теста, като 195 са били положителни за алкохол и 55 за наркотици.  

„В процентно отношение данните показват, че 80% са за алкохол, 20% са за употреба на наркотици. В същия момент колеги предимно от скандинавските страни съобщават за съотношение 60% за алкохол и 40% за наркотици. Дори по време на операцията през миналата година шведските колеги за пръв път оповестиха, че броя на случаите с употреба на наркотици е по-голям, което е проблем“, обясни главен инспектор Дамян Владинов, началник сектор в отдел "Пътна полиция" – ДНСП.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?