Следвайте ни

ЕВН остави без работа самотен баща инвалид

Има разминаване между неговите и нашите желания, твърдят от компанията

viber icon

Има разминаване между неговите и нашите желания, твърдят от компанията 

 

Самотен баща с 60% инвалидност е съкратен от ЕВН България в началото на кризата с коронавируса. 39-годишният Жеко Станчев, който е астматик и диабетик, за което има решение от трудово-експертна лекарска комисия /ТЕЛК/, получил предизвестие и заповед за освобождаване на 18 март 2020 г. Работил е дълги години като експерт в отдел „Продажби“ към „ЕВН Център за услуги“.

През септември 2019 г. от ЕВН България извършват вътрешно преструктуриране, според което отделът на Жеко Станчев минава към Топлофикация. На него и колегите му е предложено да сключат нови трудови договори, но с 6-месечен изпитателен период. „Реално 13 години върша една и съща работа и служа вярно на фирмата. Изведнъж ми слагат капан. Местят ме с обосновка "преструктуриране" и ми поставят изпитателен срок на новата длъжност. Аз обаче не съм съгласен с това. Как да имам сигурност, че през този изпитателен период работодателят няма да ме съкрати.

Първо, имам права като инвалид, второ, като дългогодишен служител. Отделно съм самотен родител, защото отглеждам сам детето си.

За мен това е погазване на човешките права“, казва с възмущение Жеко Станчев. Той подозира, че освобождаването му е по сценарий, подготвян от миналата есен.

След като отказва да подпише договор с изпитателен срок, му връчват заповед за прекратяване на трудовото правоотношение на основание чл. 325, ал.1, т. 1 от КТ, което е по взаимно съгласие, считано от 1 октомври 2019 г. Той обаче отказва, защото иска да работи в компанията и смята, че винаги е бил лоялен към нея. Заради заболяването си на 6 месеца влизал за по една седмица в болница, но за това време ползвал отпуск, за да не ощети фирмата с болнични.

Във втората заповед от 18 март 2020 г., която получава по имейл, пише, че договорът му се прекратява на основание чл. 328, ал.1, т.2 от Кодекса на труда поради съкращаване в щата. Уточнено е също, че заповедта е издадена след предварително разрешение на Инспекцията по труда от 14.01.2020 г. и взето мнение от ТЕЛК с решение №1034/09.12.2019 г. В същото решение обаче е посочено, че заболяването на Жеко Станчев попада в списъка по Наредба №5 на МЗ за защита от съкращения съгласно чл.333 от КТ.

Защитен е от закона и като астматик. В тази връзка в негова полза е и издадена по повод на извънредното положение в страната заради коронавируса заповед на министъра на здравеопазването № РД-01-124/13.03.2020 г., според която работници и служители с хронични респираторни заболявания трябва да излязат в платен отпуск до 20.03.2020 г.

Правният консултант към Независимия алианс на работниците и служителите Цветан Докторов, който представлявал Жеко Станчев, в телефонен разговор със служител от ЕВН разбрал, че компанията не желае да работи повече с него, тъй като отказвал да подпише договор.

Междувременно поради влошаване на здравословното му състояние Станчев влязъл в болница. През това време му спрели служебния телефон и достъпа до служебната поща. Трудовата книжка му изпратили по пощата, а след това не го пуснали да вземе личните си вещи от работното място. Станков е изключително разочарован от отношението към него и твърдо е решил, че ще търси правата си по съдебен път.

 

"ЕВН България":  Не сме съкратили и 1 човек в кризата

„ЕВН България“ не е освобождавало служители по време на извънредното положение заради коронавируса. Даже в този период дистанционно сме провеждали интервюта за свободните позиции“. Това коментира пред „Марица“ Петър Костадинов - ръководител на отдел Комуникации“ в ЕВН България.

Конкретният казус на Жеко Станчев е от миналата есен, когато екипът, в който той работи, премина към друго звено. На всички служители от този екип, включително и на него, бяха предложени идентични условия, за да продължат да работят, но единствено той отказа и за нас това беше изненада. Дълго време сме водили преговори с него, но той има своя позиция. Явно не са се срещнали неговите желания и тези на компанията, така че всеки един работодател има право как да процедира. Процедурата по неговото освобождаване стартира през март 2020 г., тъй като преди това той е бил в болнични. А това, че периодът съвпада с извънредното положение заради коронавируса, е абсолютна случайност.

Компанията не е имала за цел да сключва договори с 6-месечен изпитателен период, за да съкращава служители. Този период изтече и всички, които приеха тези условия, са на работните си места“, каза г-н Костадинов.

Той уточни, че от ЕВН не са се възползвали от мярката 60/40 за запазване на работните места заради последиците от COVID-19, тъй като енергетиката е един от секторите, който работи пълноценно.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?