Следвайте ни

Евелина Милтенова: Пенсионните фондове са готови да изплатят вторите пенсии

viber icon

Липсата на регламент за изплащане на средствата от втория пенсионен стълб наложи спешни законови промени, защото първите, които ще получат втора пенсия, излизат в заслужена почивка през 2021г.

Затова и се изготви проект на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване. Общественото обсъждане по него е започнало. Вече мина и през Националния съвет за тристранно сътрудничество. Крайният срок за даване на предложения по него е 9 декември. 

С измененията се въвеждат три вида пенсионни продукти, които да се изплащат от универсалните пенсионни фондове.  Регламентират се и основните правила за отпускане, изплащане, преизчисляване или актуализиране на пенсиите, както и правата на наследниците на осигурените лица и пенсионерите от УПФ.

Експертно мнение по време на общественото обсъждане представи и Евелина Милтенова , която е председател на Управителния съвет на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО). По думите й дружествата са в пълна готовност да започнат изплащането на допълнителните пенсии от есента на 2021 г.  Тя смята, че законовата регулация, която се предвижда с промените в Кодекса за социално осигуряване, е критично важна и може да гарантира правата на гражданите. Като позитивни предложения Евелина Милтенова отбелязва ясно дефинираните видове плащания и условията за тях, възможността за осигурените лица да изберат подходящ за тях пенсионен продукт, отделянето на средствата за изплащане в отделни портфейли/резерви, повишените капиталови изисквания, гаранцията на брутните вноски. Освен това се повишават и изискванията за предоставяне на информация и се разширяват права на наследниците.

„Законопроектът има много позитиви, които приветстваме и за чието включване сме работили няколко години в работната група. Наред с това дружествата очертават и някои зони на подобрение в процеса на одобрение на ЗИД, които ще доусъвършенстват и допълнят адекватно регулацията и дейността на целия пенсионно-осигурителен сектор. За Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване навременното приемане на измененията ще е определящо за плавния старт на изплащане на допълнителните пенсии от капиталовите стълбове от септември 2021 г.“, посочи Евелина Милтенова, председател на БАДДПО. 

Според нея ако законопроектът не се придвижи към Народното събрание след общественото обсъждане и няма работеща регулаторна уредба за вторите пенсии, то това би засегнало драстично интереса на осигурените лица. Освен това би се отразило негативно на българския капиталов пазар и Българската Фондова Борса. От там и върху икономиката на държавата. Остават и опасенията, че забавянето му ще се отрази на доверието в тристълбовия пенсионен модел.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?