Следвайте ни

Евакуираха принудително мъж с животните му, не искал да тръгне без тях

viber icon

Потоп заля Югозападна България. Къщи и земеделски площи са под вода и свлачища в Благоевградска област.

Възрастен мъж беше задържан, след като отказа да се евакуира от наводненото си стопанство след пороите в Югозападна България с мотива, че няма кой да се грижи за животните му. Наложи се полицаи и пожарникари с лодка да евакуират мъжа от квартал „Струмско“ в Благоевград заедно с кокошки, кози и едно прасе. 

Тежко е положението и на пътя към село долно Церово, който се превърна в река. На много места в Югозападна България бяха разрушени мостове. За 5 часа остана блокирано и движението към Гоце Делчев заради свлачище край село Господинци.

Трафикът беше възстановен малко след 19:00 ч., а преди това шофьорите бяха принудени да минават през Рибново, за да достигнат до Гоце Делчев, предаде БТВ.

Реките на юг увеличиха драстично нивата си. Струма излезе от коритото си, застраши вили и коли по поречието. На метри от магистрала „Струма“ вилите са потънали под вода. Изключително високо е и нивото на Места и обикновено маловодната река Канина край Гърмен.

Къщи в реката и плуващи коли - тази гледка събуди Благоевград. По чудо в засегнатите постройки не е имало хора.

 В Хаджидимово са залети земеделски площи и къщи. Струма заля рафтинг база край Симитли. Рано сутринта реката се превръща в море.

„Контролирано изпускане на язовири, не може да се изпускат язовири и да преливат дигите, при положение, че два дена изпускат язовира и не се е вдигнала водата да прелее, значи контролираното изпускане някой го е изпускал“, казва Станимир Станимиров от Симитли.

Спасява се част от оборудването на бунгалата в лагера. Какви са щетите и какви ремонти се налагат, ще стане ясно след оттеглянето на водата и почистването на наносите.

В посока Гоце Делчев щетите са големи. Свлачище затвори главния път за часове.

„Калната маса и скалната е от порядъка на 600-700 кубика първоначално при оглед, ще се забави сигурно“, казва Иван Кунев, директор на ОПУ- Благоевград.

В Елешница стопани разчистват наводнените си домове.

Този вторник имаше и катастрофа с автомобил в района на Бело поле край Благоевград, където пострада и малко дете. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?