Следвайте ни

Ето спасителите на петокласничката, полетяла във водата на Сучурум СНИМКИ

viber icon

Рейнджър от 61-ва Стрямска бригада и треньор по борба са спасителите на петокласничката, която в неделя вечер падна във водопад Сучурум. Вчера директорът на Областна дирекция на полицията старши комисар Атанас Илков обяви на пресконфенерция, че двамата младежи ще бъдат наградени.

29-годишният ефрейтор Никола Върбанов е военнослужещ в 61-ва Стрямска бригада. Той е младият мъж, който е дал първа помощ на момиченцето, след като го е извадил от вира под водопад Сучурум. Никола направил сърдечен масаж на детето. Благодарение на добрата подготовка и преминатия курс за санитарен инструктор във Военно-медицинска академия град София, ефрейтор Никола Върбанов успява да окаже първа медицинска помощ, съобщиха от командването на 61-ва Стрямска бригада. Изваденото дете нямало пулс и не дишало, но това не изплашило военнослужещия, който продължил да прави сърдечен масаж на пострадалото момиче, близо три минути, докато дошло в съзнание. Навременната намеса и уменията на ефрейтора спасяват един човешки живот, допълват колеги на ефрейтор Никола Върбанов.

 

До него е бил Тони Танчев, приятел от училище и треньор по борба. Тони правил обдишването, докато детето изхвърли водата от дробовете си и поеме глътка въздух. Като състезател и треньор той също бил наясно как да действа в такава ситуация. Обшишвал момичето с тандем със действията на Никола, докато момиченцето дойде на себе си.

В неделя вечерта двамата били на разходка край Сучурум. Тони бил със сестра си, Никола с приятелката си. Били на мостчето, откъдето посетители се любуват на падащата вода, когато чули възгласа на възрастен човек, после видели цветна раничка в падаща вода, а едва по-късно видели телцето на момичето във вира. Силната вода го била изхвърлила казанчето под Сучурум и го мятала в големия вир.

Тони влязъл във вира и започнал да го търси тялото под водата, изгубил го за малко, но през това време водата оближила телцето до Николаи той го извадил. Двамата се заели с оказването на първа помощ.

 
Никола и Тони са възпитаници на Професионална гимназия „Ген. Владимир Заимов“ в Сопот. Никола завършил Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново. През лятото на 2018 година гражданското му съзнание го изправи пред големия пожар, който вилня в Боровата гора на изток от Сучурум.

Никола дойде веднага след огънят лумна, разказа Светлозар Янков, общински съветник от Карлово, който бе сред най-активните доброволци, които гасиха пожара. Вечерта обаче горските власти и ръководството на пожарната заявиха, че няма да допускат доброволци да гасят огъня, припомня драматичните дни Светлозар Янков. На следвщия ден обаче част от желаещите да се вкюлчат бяха вече в гората и помагаха с вода, тупалки, лопати, пръскачки. Никола бе с група приятели и всеотдайно се бориха с огъня до неговото пълно потушаване, разказва Янков.

Тони е треньор по борба, представи се той самият пред местна медия. Преди това тренинал борба в Карлово. Изявен спортист е, примопнят негови приятели. След ПГ „Ген. Владимир Заимов“ в Сопот той е завършил Варненския свободен университет. През по-гоямата част от годината работи в чужбина, но често се връща в родното Карлово.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?