46
Следвайте ни

Ето кой ще открие първото заседание на 47-ия парламент

viber icon

Политическите сили от 47-ото Народно събрание се събраха на техническа среща за разпределение на местата в залата и на стаите в парламента. Срещата е минала в диалогично, разказаха пред журналисти представители на парламентарните групи.

Очаква се първото заседание да бъде открито от най-възрастния депутат - Силви Кирилов от "Има такъв народ". 

Кирилов е на 70 години. Най-възрастният депутат е председателстващ за първите няколко часа, докато депутатите изберат новия председател. Първите заседания на предишните два парламента бяха започнати отново от депутат на "Има такъв народ" - седемдесет и девет годишната Мика Зайкова, която бе запомнена с непринудените си поведение и реплики към народните представители.

Не е обсъждано кой ще оглави 47-ото Народно събрание, разказаха още участници в срещата.

 Ще има разместване в пленарната залата. Колегите от "Продължаваме промяната" решиха, че трябва да ни вземат стаята, да са живи и здрави, коментира Александър Ненков от ГЕРБ-СДС. Той посочи, че най-вероятно ГЕРБ-СДС ще бъдат в досегашната стая на "Има такъв народ", предава БТА.

Председател на парламента би трябвало да се излъчи от най-голямата парламентарна група и забележете - ние го казваме, въпреки че в 45-ото НС ГЕРБ беше най-голямата парламентарна група, но това не се случи, коментира още Ненков. Той посочи, че приемат резултатите от изборите и ще бъдат наистина една сериозна опозиция.

Ива Митева от "Има такъв народ" /ИТН/, председател на 45-ото и 46-ото НС, коментира, че са изговорили първото заседание и конституирането на парламента."Обсъдихме много внимателно разпределението на пленарната зала, успяхме да се разберем с колегите в един много добър тон, включително и стаите успяхме да ги разпределим. Останаха така да помислят още малко някои колеги", посочи тя. Няма как да си запазим местата, защото сме по-малко, както и другите колеги, коментира Митева и допълни, че от ИТН са предложили да се преместят, а в тяхната стая да отидат от ГЕРБ-СДС.

От Партия "Възраждане" също казаха, че въпросът за председател на 47-ия парламент не е обсъждан. От "Възраждане" ще бъдем позиционирани в центъра на пленарната зала, съобщи пред журналисти заместник-председателят на партията Петър Петров и отбеляза, че това е било плод на много дълги преговори. Според тях така ще им бъде най-удобно, все пак за първи път били в парламента.

Преговорите се проточиха много по-дълго отколкото ние очаквахме и до голяма степен приключиха успешно, благодарение на нашата позиция на "Възраждане" като диалогична партия, която ясно разбира смисъла на това, което правим в НС, коментира организационният секретар на партията Николай Дренчев.

Относно преговорите за правителство, той посочи, че по-скоро ще останат в опозиция - така, както искат техните избиратели, които са им поставили основна задача и основна маркираща разделителна линия с всички останали - проблемът със спазването на конституционните права на българските граждани, без оглед на това какъв е медицинския им статус.

От "Продължаваме промяната", "БСП за България" и ДПС също коментираха, че срещата е била организационна.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?