Следвайте ни

Ето кой е пилотът на падналия изтребител МиГ-29 от Граф Игнатиево

viber icon

47-годишният майор Валентин Терзиев е пилотът на изчезналия над Черно море изтребител МиГ-29, съобщиха пред "Марица" колеги на пилота. Той е сред най-опитните асове в авиобазата в Граф Игнатиево по летателни часове.

Управляваният от него самолет падна в открито море край Шабла по време на учение. Терзиев е изпълнявал задача по отстрел на светеща парашутна мишена нощем, което се смята за едно от най-трудните упражнения, защото има риск от загуба на ориентация.  Въпреки това майорът бил достатъчно опитен, за да се справи без големи проблеми, твърдят колегите му.

Те не вярват, че причината за инцидента може да е пилотска грешка, което е една от версиите.

Майорът, който е родом от Варна, е участвал в съвместно учение със сръбските ВВС край Шабла, което е започнало на 7 юни и е трябвало да продължи до 11 юни.

Сръбските пилоти участват с три изтребителя МиГ-29, които са излитали и кацали от Граф Игнатиево.

МиГ-29, на който е летял Терзиев, е доставен в България през 1988-89 г. Годен е за експлоатация още 9 години.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

ннйкх

ннйкх

09.06.2021 | 16:00

ок и какво

Отговори
0 3
авиокатастрофа

авиокатастрофа

09.06.2021 | 14:38

Пилотът на МиГ-29, който се разби край полигона на Шабла, се е движел в снижение и с голяма скорост. Освен това не е сработила системата за радиосигнала. Това научи Фрог нюз от участници в международното учение. Малките детайли допълват картината, която ще посочи причините за тежкия авиоинцидент. Според наши източници машината се е управлявала от майор Валентин Терзиев. До последно той е стрелял по мишената. Бил е с гръб към брега. При подобни ситуации, задачата се оказва доста сложна над морето, признаха опитни асове. „През нощта, когато излиташ към морето не се вижда нищо. Единственият ориентир е, когато блесне мишената. Иначе не можеш да прецениш дали идваш отдолу нагоре, дали се движиш по хоризонтала или се движиш в снижение, както е било в случая“, допълниха източниците ни. Те смятат, че в случая, при изпълнение на подобни задачи от голямо значение е нальота, който както е известно, у нас все още е малък за военните пилоти. Фактът, че е намерена жилетката на авиаторът, навежда на мисълта, че може да се е катапултирал, но това да не е станало навреме. Възможно е също така морето да е взел за небе и да е продължил да снижава, докато не се е разбил. Не е изключено да се е появила и техническа неизправност. На този етап загадките са много. Отговори за причините, довели до трагедията може да дадат находките на самолета и черната кутия. По време на радиовръзката, летецът не е съобщил за проблем. Просто е изчезнал от радарите. frognews.bg

Отговори
2 2
RAF

RAF

09.06.2021 | 18:37

Абе алан_колу, като не разбираш от авиация недей да плещиш глупости. Как пилота, а още повече че е и опитен не можел да се ориентира в кокпита дали набира височина, дали снижава или се движи хоризонтално. Сега да ти обясня, на контролното табло в кокпита/кабината/ на най- централно място се намира авиохоризонтът/ познат за по-възрастните авиатори като АГД т.е. от руски АероЖироДатчик който си работи на принципа на жироскопа т.е. стои винаги в хоризонтално положение/, та благодарение на този уред пилота може да контролира положението на самолета във всеки един момент, независимо нощем, в СМУ/ сложни метеорологични условия т.е в облаци/, изпълнение на тренировъчен полет "под перде" и т.н. и т.н. Асега в по-съвременните летателни апарати има и електронен авиохоризонт дублиран и с жироскопен. Единствено не ми е ясно дали МиГ 29 е оборудван и с елецтронен. Това е.

Отговори
2 0
авиокатастрофа

авиокатастрофа

09.06.2021 | 14:26

Пилотът на изтребителя МиГ-29 от състава на Военновъздушните сили е загинал, потвърдиха източници на Lupa.bg в авиобаза "Граф Игнатиево". Майор Валентин Терзиев издъхна само на 47 години. Той бе щурман на редица млади пилоти, включително в последните години. Самолетът се изгуби от радарите на командването малко след 00:45 часа тази нощ, а акцията по търсенето му продължава почти 12 часа. Няма радиосигнали от катапулта, съобщи военният министър Георги Панайотов, който отиде заедно с премиера Стефан Янев на място. Орелът е бил много опитен. Той не е търсил радиовръзка с базата, а според министъра се е случило нещо внезапно. Безпилотният летателен апарат, ползван от Съвместното командване на специалните операции, е открил маслени петна в морето на мястото на катастрофата, на около 11 километра от нос Шабла. По-късно натам е насочен вертолет "Пантер", който е открил и парчета от изтребителя и спасителната жилетка на пилота. След това към мястото са насочени 2 корвета, минен ловец, спасителен кораб и водолазен катер. Lupa.bg

Отговори
1 2
авиокатастрофа

авиокатастрофа

09.06.2021 | 13:54

Българското авиационон списание "Клуб КРИЛЕ" единствено стана свидетел на завръщането на БЛА Aerosonde Mk 4.7 на СКСО, който откри маслени петна в морето на мястото на катастрофата с МиГ-29 край Шабла на 11 km от брега. На мястото открито от БЛА на СКСО Aerosonde Mk 4.7 е насочен вертолет AS565MB Panther, който открива във водата парчета от самолета и спасителна жилетка. След това към мястото са насочени корабите на ВМС корвета 14 "Бодри", корвета 13 "Решетелни", минен ловец 32 "Цибър", спасителен кораб 224 "Протео" и водолазен катер. pan.bg

Отговори
0 3
авиокатастрофа

авиокатастрофа

09.06.2021 | 13:50

Безпилотен летателен апарат Aerosonde Mk 4.7 на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) е локализирал районът, където снощи, малко след полунощ, е паднал изтребителя МиГ-29 на родните ВВС, съобщава специализираният авиационен сайт Pan.bg.

Отговори
1 2
Mig

Mig

09.06.2021 | 13:38

Локализиран е районът, в който е паднал самолетът МиГ-29, там се намират корабите и хеликоптерите, които провеждат операцията по търсене и спасяване. Точното местонахождение на самата машина все още не е установено, но районът е установен със сигурност. Скоро ще бъде локализирана и самата машина.Военният министър: Пилотът на падналия МиГ-29 не е направил опит за радиовръзка. dnes.bg

Отговори
1 3
До Илиева

До Илиева

09.06.2021 | 13:27

Катастрофата е в 00.45/тъмнина/.Летеца не е катапултирал.Паднал в морето изтребител/висока скорост/ - без предварително обаждане.Каква е вероятността за изминалото време в териториални води да не бъде открит ,ако е жив.

Отговори
1 3
Илиева

Илиева

09.06.2021 | 12:59

Моля се да е жив пилота. Тези момчета заслужават голямо уважение, защото изпълняват служебните си ангажименти при ненормални условия-остаряла техника, малък нальот. Години наред управниците нехаеха за авиацията, както и за цялата държава. Дано се случи чудо-пилота да се е спасил.

Отговори
13 3
мхм

мхм

09.06.2021 | 11:58

Зачестяват подобни случаи правопропорционално с чалгазацията на населението. Некадърността е в пика си!!!!!

Отговори
10 4
МиГ 29

МиГ 29

09.06.2021 | 11:48

Падналият във водите на Черно море МиГ-29 и загиналият пилот са от авиобазата в Граф Игнатиево, научи ексклузивно Plovdiv24.bg.

Отговори
7 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?