Следвайте ни

Ето колко българи са се срещнали с COVID-19 ВИДЕО

viber icon

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров представи презентация на частна лаборатория, която е направила собствено проучване в опит да се посочи точно колко българи са се заразили с COVID-19.

Около 43% от населението в страната се е срещало с вируса. Изследвани са над 2600 проби, взети в различни дни и градове на случаен принцип. Това показват резултатите от проучването.

Пазарджик оглавява класацията с 62%, в Ямбол данните са за 56%, в София една трета от хората имат антитела от естествена среща с вируса, в Пловдив са 41%, обясни собственикът на лабораторията д-р Недялко Калъчев. И допълни, че в случая няма как да говорим за представителна извадка и че трябва да се подходи с едно на ум, тъй като различните общини имат своите особености. В Сливен, например, високото ниво на здравнонеосигурени лица също би могло да е фактор за добитите резултати. 

"Ще изградим технически място при нас, където да се събере информацията за всички ваксинирани хора, всички, които са лежали в болница, информацията за всички, които са тествани, и ще бъде извлечена цялата налична информация за тестването на антитела от 1 март миналата година досега", обясни министър Кацаров.

Новият метод ще бъде едноактен процес на събиране, но тази база данни ще продължи да се пълни от тук нататък. Очаква се цялата информация да е налична до месец, а изпълнението на идеята ще струва 10-15 хиляди лева. 

Д-р Калъчев уточни, че целта на проучването е да се засече наличието на анти-N антитела, които са характерни за прекарването на ковид по естествен път, тъй като този тип антитела не се образува при ваксинация. Ваксините създават защита, която е базира на анти-S антителата. По този начин проучването се фокусира само и единствено върху информация за разпространението на вируса в страната. 

Набирането на данните е с цел вземането на информирани решения от страна на институциите и напредване във ваксинационния процес. Въпросът в момента според д-р Калъчев е не дали, а кога да се ваксинира населението, преминало през вируса. 

Министър Кацаров обобщи, че в крайна сметка най-важното е да разберем колко близо сме до колективния имунитет. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?