46
Следвайте ни

Ето кога КС ще се произнесе за гражданството на Кирил Петков

viber icon

Конституционният съд ще вземе решение на 27 октомври противоречи ли на Основния закон указът, с който Кирил Петков беше назначен за икономически министър в първото служебно правителство на Стефан Янев, съобщиха от съда.

Становището на съда ще стане ясно малко повече от две седмици преди президентските и парламентарните избори, предаде БНР.

Сред документите, изпратени от Президентството, Министерствата на правосъдието и на външните работи, както и от самия Петков ключовите са два - декларацията му от 10 май, че има само българско гражданство и сертификат, че е престанал да е гражданин на Канада, считано от 20 август.

На последното заседание на Конституционния съд беше обсъдено и отхвърлено искането на ексикономическия министър да бъде допуснат до лична защита. Съдът се мотивира, че само лица на определени позиции и то при определени хипотези, могат да бъдат конституирани по дела.

По делото становищата предоставиха редица юристи, които се разделиха по въпроса - от кой момент едно лице губи гражанството - когато го заяви, което при Петков е 21 април, или от от датата, когато съответната държава е удовлетворила искането, което при ексикономическия министър е 20 август.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Господ връща

Господ връща

20.10.2021 | 15:03

наистина на фона на бедственото положение на българския народ - канадеца и кокорчо лъжат безогледно.

Отговори
4 3
Ще избираме ли

Ще избираме ли

20.10.2021 | 14:20

Ще избираме ли канадски премиер. Може и кралицата да я поканим да бъде министър на спорта.

Отговори
7 4
иди си

иди си

20.10.2021 | 14:13

момче, стига лъга, народът умира от глад и пандемия.

Отговори
7 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?