Следвайте ни

Ето какви коледни бонуси ще раздават работодателите

viber icon

Близо 90% от фирмите у нас ще раздадат бонуси за Коледа на служителите си. Това показва проучване Българска стопанска камара. Изследването е по поръчка на bTV. Статистиката показва, че те са се увеличили през 2018 г. , а едва 2% от работодателите няма да дадат празнични надбавки. Според зам.-председателя на БСК Камен Колев, това са фирми с лоши финансови резултати през годината.

В 2/3 от предприятията ще има финансови стимули, в по-малък процент ще са под формата на фирмени подаръци и ваучери.

„Работодателите осъзнават, че човешкият ресурс най-важен и се стремят да го стимулират. Осъзнават, че по този начин могат да го привлекат и задържат – с тези възнаграждения”, посочи Колев.

Половината от работодателите ще дадат като коледен бонус до 20% от месечното възнаграждение на служителите си. До 50% са решили да отделят 1/3 от предприятията, Има и фирми, които възнаградят работниците си и с цяла заплата.

13-та заплата ще получат във фирмите с добри финансови резултати, добър износ – базовите индустрии, металургията и ИТ сектора.

Колев посочи, че се предпочита раздаването на бонус, съобразен постиженията на един служител.

„Мотивите за раздаване на бонуси са свързани с корпоративната социална отговорност на всеки един работодател, те съзнават, че по-добрите възнаграждения и условия на труд са важни фактори за привличане на добри работници”, заяви зам.-председателят на БСК.

Дни преди Рождество Христово в цеха на фирмата за бутилиране на вода се работи усилено. Въпреки че са зад машините, работниците са обзети от коледен дух. Служителки са в ролята на джуджетата на Дядо Коледа – опаковат подаръци, но не за колегите си, а за партньори на фирмата.

Повечето споделят, че очакват бонуси за Коледа и ще бъдат разочаровани, ако не получат.  Димитрия е една от новите работнички, тук е едва от 10 месеца, но чула от колегите си, че към последната заплата ще има добавка.

„Всеки очаква подаръци за Коледа, все пак. Имало е миналите години коледни бонуси, до колкото разбирам от колегите и се надявам да има пак”, каза Димитрия Купенова.

Шефът признава, че коледното стимулиране е необходимо зло. „От една страна, това е разход – кръв ти капе от сърцето. Няма работодател, който винаги да е радостен от това, че трябва да се дават бонуси, това е все пак за сметка на парите, които работодателят трябва да вземе, но от друга страна няма как хората да работят една година всеотдайно и накрая да няма бонус.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?