Следвайте ни

Ето как ще се гласува на местните избори!

viber icon

Различното в местните избори е, че ученици и студенти няма да могат да гласуват в населеното място, в което учат само с ученическа лична карта или студентска книжка. Това заяви в интервю за БГНЕС Росица Матева, член на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Те ще гласуват по общия ред като всички останали избиратели, тоест по постоянния адрес, който имат или по регистриран настоящ адрес. Ако настоящият им адрес е същото населено място, в което учат, ще могат да гласуват по този настоящ адрес, ако заявяват това 14 дни преди изборния ден. За да гласуват по постоянния си адрес те ще ползват привилегията си да имат право 1 ден преди изборите, 1 ден в изборния ден и 1 ден след това, да бъдат освободени от учебни занятия, за да могат да отидат в населеното място по постоянен адрес и да гласуват там. "Ако това не се случва, няма как да се установи изискването за уседналост. Това няма да доведе до нисък вот сред младите, защото ако учениците и студентите, които живеят и учат в друго населено място, различно от постоянния им адрес, ако са се регистрирали по настоящ адрес, предвид Закона за гражданската регистрация, те ще могат да гласуват там по настоящ адрес", обясни Матева.

Различното в бюлетината за кметове на общини, кметства и райони е, че квадратчетата с поредните номера на партиите, в които ще бъде отразяван вотът са в средата на бюлетината, от лявата страна ще бъдат изписани имената на партии, коалиции и инициативни комитети, от дясно ще бъдат изписани имената на кандидатите за кметове. "Бюлетината за общински съветници ще изглежда по начина, по който изглеждаха бюлетините за европейските избори и за парламент. На тези местни избори за първи път ще може да се гласува с преференция от кандидат-листата за общински съветници.

В кръгчетата се отбелязва преференцията, а в квадратчетата трябва да се отрази вотът за партия, коалиция или независим кандидат. В бюлетината за общински съвет няма да фигурират имената на общинските съветници, ще има само кръгчета с поредния номер. Имената на кандидатите за съветниците ще бъдат изписани в списъци, които ще се намират пред изборното помещение в кабините за гласуване. Съветът към избирателите е да се запознаят предварително с кандидатите. Първо трябва да се гласува за партия, коалиция или кандидат и едва тогава да бъде отразена преференцията в кръгчето. Ако не се отрази преференция бюлетината и гласът ще се броят за първия в гласа. Ако не отрази вот за партия, а само преференция, то бюлетината става невалидна.

За да могат да гласуват гражданите на местния вот, освен изискванията да са на 18 години, да не са поставени под запрещение, да не изтърпяват наказание лишаване от свобода, трябва да са живели повече от 6 месеца на територията на страната, което означава да имат адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес на територията на Република България. Ако имат регистрация по настоящ адрес извън територията на България няма да могат да гласуват на местните избори. Като поне единият от двата адреса трябва да бъде на територията на съответната община или съответното населено място, в което искат да гласуват. Това трябва да е поне 6 месеца преди датата на изборите.

Може да се гласува и по настоящ адрес, ако той също е регистриран от 6 месеца преди датата на изборите, като за целта избирателите трябва да заявят това до 14 дни преди изборния ден в общинската администрация по настоящ адрес. Тогава ще бъдат заличени от списъците по постоянен адрес и ще бъдат включени в списъка по настоящ адрес.

От думите на Матева стана ясно, че най-често гражданите питат ЦИК на какви условия трябва да отговарят, за да могат да гласуват, как трябва да гласуват, за да бъде гласът им действителен, с колко бюлетини ще се гласува, в колко кутии ще се пускат бюлетините, ще има ли достатъчно добра организация, за да няма забавяне, тъй като на места ще се гласува с 3 или 4 бюлетини, защото ще избираме кметове на кметства, кметове на общини и общински съветници и кметове на райони в София, Варна и Пловдив.

Росица Матева обясни, че съгласно Изборния кодекс президентът следва да издаде Указ за насрочване на дата на местните избори не по-късно от 60 дни преди датата, на която определи да са изборите. "Тоест датата 25 октомври, която президентът харесва, ако тогава реши да се проведат изборите, най-късно до 24 август трябва да бъде издаден указът", уточни тя.

Според Матева няма да има проблеми с отпечатването на бюлетините от печатницата на БНБ. Ако тя не може сама да отпечата всички бюлетини, може да използва за подизпълнители други лицензирани печатници, които са лицензирани по Наредба на министерство на финансите и имат лиценз да отпечатват ценни книжа.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай