2374
Следвайте ни

Ето имената на министрите в кабинета на чернова

viber icon

Ясна е вече черновата на министерския състав на новия четирипартиен кабинет, макар и преди да е утвърдена от партийните форуми на партиите.

Премиерът, както е известно от дни, ще е Кирил Петков, а вицепремиерът и министър на финансите ще е другият съпредседател на "Продължаваме промяната" Асен Василев. От тяхната квота ще бъдат трима служебни министри, харесани от двамата партийни лидери - това са Николай Денков на образованието, Бойко Рашков на МВР и вероятно Стефан Янев - на отбраната. 

Другите министри от ПП, все още по непотвърдена официално информация, ще бъдат Даниел Лорер, но не на външните работи, които отиват при коалиционния партньор ИТН, а на иновациите и растежа. Собственикът на "Еконт" Николай Събев остава титуляр за министерството на транспорта. Осмият министър на ПП ще бъде на здравеопазването, което ще оглави шефката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова, която е и бивш шеф на Изпълнителната агенция по лекарствата. 

Корнелия Нинова, освен вицепремиерския пост, получава и новото министерство на държавните предприятия, след като планът е икономическото ведомство да бъде разделено на две. В БСП ревностно пазят имената на своите министри, но по информация на Dir.bg всички, които ще получат министерски постове, са членове на Изпълнителното бюро и от най-близкия екип на соцлидерката.

Социален министър ще бъде Ирена Анастасова, която е и зам.-председател на БСП. Анастасова е философ по професия, педагог с дълъг стаж, неколкократно депутат от левицата и бивш директор на 125-о СУ в столицата. Тя е експертът на социалистите в областта на образованието, но след като ПП показаха, че много държат с тях да остане сегашният служебен министър проф. Николай Денков, Анастасова ще трябва да поеме най-знаковото за БСП министерство - това на социалната политика, където се решава и съдбата на пенсиите. 

Друг член на ръководството на БСП, Христо Проданов, секретар на Изпълнителното бюро, ще оглави туризма. Проданов е от столичната организация на социалистите и също през последните години е в най-близкото обкръжение на Нинова. 

Вторият секретар на Изпълнителното бюро на партията - Стефан Бурджев, ще бъде министър на земеделието. Бурджев също е депутат, като останалите си съпартийци. По неофициална информация планът е Фонд "Земеделие" да бъде оглавен от бившия евродепутат от ПЕС Момчил Неков, тъй като, както вече бе съобщено, министерствата ще бъдат своеобразни феодални владения на всяка от партиите в коалицията.

 
ИТН взеха едни от най-важните ресори - външни работи, енергетика, регионално развитие и спорт.

Международният секретар на партията Димитър Гърдев, който има кратък мандат в дипломатическата ни мисия в Кипър, ще бъде външен министър. Гърдев е дипломат, експерт по международни отношения и международна сигурност.

Бившият депутат от Реформаторския блок и бивш член на ръководството на БТК, когато беше държавна - Гроздан Караджов, ще бъде министър на регионалното развитие. Той беше и номинацията на Слави Трифонов за транспортен министър във втория, несъстоял се кабинет на ИТН.

Депутатът от ИТН Радостин Василев ще бъде министър на спорта. Той е юрист, специализирал в областта на спортното право. Министър на енергетиката ще бъде отново номиниран за поста от проектокабинета на ИТН - Александър Николов, който пък беше уволнен като зам.-министър на енергетиката от премиера Стефан Янев. 

"Демократична България" отново ще оглави правосъдието, само че този път в лицето на депутатката Надежда Йорданова от "Да, България", която е била и началник на кабинета на лидера Христо Иванов. Йорданова оглавяваше анкетната парламентарна комисия "Магнитски". Юристката е специалист в областта на административното и търговското право, обществените поръчки и проекти, финансирани от ЕС и международни организации.

Министерствата на климата и на екологията също се вземат от ДБ, като там министър ще е "зеленият" Борислав Сандов, председател на партия "Зелено движение". Той е и номинацията на коалицията за вицепремиер.

Съставът на кабинета е на 90% готов, призна след консултациите при президента и самият бъдещ премиер Кирил Петков. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (15)

Тикви

Тикви

06.12.2021 | 23:00

прости гербаджийски...

Отговори
1 1
Ойнк ойнк

Ойнк ойнк

07.12.2021 | 02:38

Червеното пpасе квичи в страх. Победата спечелена с фалшифициране на изборите не била толкова сладка. Стабилността на лъжата се клати като на коча тaшаците. Ще кажете клатят се, но не падат. Падат! Падат когато касапа се развърти с ножа, падат в локва миризлив собствен сос, падат грозно и за винаги!

Отговори
1 1
Яка шпакла

Яка шпакла

06.12.2021 | 15:56

Под сурдинка се говори, че Гочито Гергов протривл ръце. Сделката по придобиването на Джендем тепе била в ход и предстои издигането на статуя на свинара по-висока дори от Альоша.

Отговори
8 1
Ники Кънчев

Ники Кънчев

06.12.2021 | 15:51

Нека краденето започне сега. Близо сто милиарда спестявания на българите предстоят да бъдат откраднати, оххххх маааазно маааазно мезе за червените вина.

Отговори
9 5
The Harvard Crimson

The Harvard Crimson

06.12.2021 | 15:26

The Harvard name shouldn't have decided Bulgaria's election ....... It seems as though Kiril Petkov — a graduate of the Harvard Business School — and Assen Vassilev — a graduate of Harvard College (Economics in Currier House!) ...... Излиза, че Асанчо е завършил колеж, което се води някакъв вид полувише образование а специалността на вишето на Кирча е доста съмнителна! От статията излиза, че явно Харвард бърза да се дистанцира от "учениците" си Кирчо и Асанчо и гледа да си изчисти името на време.

Отговори
7 5
КВИЧЕТЕ..КВИЧЕТЕ ГЕПИРУГИ.....Ах какво удоволствие.

КВИЧЕТЕ..КВИЧЕТЕ ГЕПИРУГИ.....Ах какво удоволствие.

06.12.2021 | 14:57

12 години цял един народ чакаше прекрасната симфония на ГЕПИ да вземат да квичат.Хор на Коледни прасета преди заколение. Щом КВИЧАТ ,значи всичко е наред в държавата.

Отговори
7 9
Истината

Истината

06.12.2021 | 14:51

Кошмарът беше досега 12 години.Ти си един от шайката на тиквата.Само за вас беше рай.

Отговори
9 8
Пловдивчанин

Пловдивчанин

06.12.2021 | 14:39

Кошмара започва!Съсипията на България също!

Отговори
15 8
НеНаБСП-Чумата

НеНаБСП-Чумата

06.12.2021 | 13:46

С една дума - Приватизаторка пак ще приватизира! Боже, пази България от всякакви Чуми!

Отговори
17 5
ДаНаБСП-Чумата

ДаНаБСП-Чумата

06.12.2021 | 13:56

Тези сами си я избраха и ся са в телешки възторг. Да си лапат сега Кириловата Зима

Отговори
11 7
iui

iui

06.12.2021 | 12:31

БСП влезе през задният двор във властта,това бе и целта на занятието,комунистите не можаха да влязат с реални избори и сега ги изтласкаха. Жалко за България,българите нищо не са научили от предишните си грешки. 1 млн. гласували за ГЕРБ не са представени във властта,жалко за България,дори с грешките ,които допусна ГЕРБ е по-високо ниво . Сега остана да кажат ,че БСП не са имали корупция, и че са чисти като сълза!!!

Отговори
23 12
Ач бе

Ач бе

06.12.2021 | 13:45

Мангасарите гласували за ГЕРБ/ДПС да ходят да плачат за пари в Банкя и сарайте

Отговори
9 13
Мангасарите

Мангасарите

06.12.2021 | 15:16

Гласуваха за ПП и Радев.

Отговори
8 3
На вниманието на анти-ваксърите

На вниманието на анти-ваксърите

06.12.2021 | 11:53

Осмият министър на ПП ще бъде на здравеопазването, което ще оглави шефката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова, която е и бивш шеф на Изпълнителната агенция по лекарствата!!!!!!!!!! Дуnе да ви е яко!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Отговори
21 4
Тая първо да ваксинира Тошко Йорданов

Тая първо да ваксинира Тошко Йорданов

06.12.2021 | 13:46

Айде да видим

Отговори
11 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?