Следвайте ни

Еротичен стих на наш поет взриви нета, винят го в педофилия

viber icon

Еротичното стихотворение „Лолита“ на младия поет Нинко Кирилов разпали бурни дебати в социалните мрежи и арт сайтовете, съобщи "Труд".  То бе публикувано преди няколко дни във фейсбук групата „Нова социална поезия”.

Недълго след това обаче публикацията бе докладвана на администрацията на социалната мрежа и скорострелно свалена от страницата на групата за поезия.

Ето какво гласи "Лолита":

 

Аз искам да те помня все така –

колана ми да разкопчаваш бавно,

 
а после с тиха, сладичка нега

да ме прегръщаш с длани като равен.

Когато скоро станеш пълнолетна,

животът ти ще бъде малко лош.

Сега и ще ми сипеш водка с мента

и даже ще ме стоплиш. За разкош.

Две хубави очи и още нещо

и кожата ти като кадифе

Дано научиш как се прави леща

или поне кафе.


Критиците на поета обвиняват творбата в подстрекаване към педофилия (“Когато скоро станеш пълнолетна”), мизогиния, т.е. пренебрежително-покровителствено отношение към жените (“Дано научиш как се прави леща или поне кафе”).

Обект на нападки става и пародийното заиграване на автора с известни образци на българската поезия като Яворов (“Две хубави очи“) и Дебелянов (“Аз искам да те помня все така”).

Литературният критик Силвия Недкова публикува статия по темата, озаглавена „Мръсният въздух на поезията“ в сайта „Площад Славейков“.

В нея се казва: „Лолита” на Кирилов е непретенциозна творба, основното ѝ качество е провокацията. Литературната ѝ стойност е относителна – само в областта на нестандартната интерпретация на уродливо явление. В никакъв случай не може да бъде направено сравнение на литературно ниво между романа на Набоков. Там, където Набоков е свенливо порочен, Нинко Кирилов е безцеремонно перверзен.“

В защита на поета застава коментаторът Петър Михайлов, който написа в сайта „Маргиналия“:
„Ето съвременен пример свързан с дискриминацията и неразбирането. Един поет е обвинен в педофилия, мизогиния и насилие, защото в свое стихотворение артистично пародира стихове на Яворов и Дебелянов.

Това „забранено“ стихотворение свидетелства за ограничения културен хоризонт на публиката. То напомня, че забравяния факт, че изкуството не е реалност, а фикция. Дали ситуацията с Оскарите не е идентична? Дали подтекстът не е: иде нова диктатура, която ще смаже всеки Друг!“

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?