Следвайте ни

Епидемията започва да убива и медии, падна първи вестник

viber icon

Епидемията от коронавирус започва да убива и медии. Най-застрашени са вестниците, откъдето предпочитат да черпят информация възрастните българи, които са и най-уязвими за Covid-19. Стагнацията на бизнеса заради наложените ограничения рязко намали рекламите, а променената схема на разпространение след фалита на веригата "Лафка" сви и местата, където се предлагат хартиените издания. 

Неизбежното се случи и вече имаме и първи вестник, който приключва битката. Дружеството, което притежава вестник "Черно море" обяви, че спира изданието от 1 април. От 7 юни се прекратява съществуването и на информационния сайт chernomore.bg. За това информираха днес всички свои партньори от "Черно море прес" ЕООД, което е собственик на двете медии.

Много вероятно подобна съдба ще имат и други медии, особено печатни, които са подложени на същото изпитание. Въпреки че те остават като острови на достоверната и проверена информация сред морето от фалшиви новини, които на заливат отвсякъде. Макар заложените предварително санкции за дезинформация да отпаднаха от крайния вариант на приетия закон за извънредното положение, по време на епидемия като никога е важно медиите да бъдат отговорни. Всеки слух, който може да роди всеобща паника, е с ефекта на терористичен акт, за което предупреждават всички експерти.

Затова е толкова важно в ситуацията на извънредно положение държавата да подкрепи медиите, предлагащи достоверна информация, които подобно на лекарите на практика също са на непрекъснат режим на работа заради своите електронни издания.

"Марица", заедно с други авторитетни медии, вече отправиха предложение към премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов държавата да подпомогне медиите. 

Готвеното от правителството Постановление за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели, преустановили дейност поради извънредното положение трябва да обхване и този сегмент от бизнеса, който е с особено значение в обществения живот на страната. 

Въпросът е това да не стане прекалено късно, защото в днешната криза медиите имат важната мисия да бъдат мост между изпълнителната власт, българските лекари и сънародниците ни в битката с епидемията и последствията от нея, което е изпитание за нацията и държавата.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

irinka

irinka

27.03.2020 | 02:39

И що държавата да дава пари на частни медии когато утре ще трябва да спасява гладни тълпи от безработни, които точно вие, медиите създадохте с балона на психозата който надухте? Имате си сайбии, те да ви берат гайлето. Ставате наистина нагли, сърбайте си попарата която надробихте.

Отговори
0 0
Наглия

Наглия

26.03.2020 | 18:14

Аиде не ставате ли нагли?

Отговори
0 0
Пловдиския

Пловдиския

26.03.2020 | 18:12

Аиде не ставате ли нагли.

Отговори
0 0
Пловдиския

Пловдиския

26.03.2020 | 18:06

Баш вашия вестник, който не се чете вече. Аиде по скромно.

Отговори
0 0
аха ще стане

аха ще стане

26.03.2020 | 20:53

Да бе.Че тоя вестник е топ ъф дъ топ.Е нищо че е в мокрите им сънища ама нейсе

Отговори
0 0
Дедоти

Дедоти

26.03.2020 | 17:21

Медиите най накрая да се сетят, че те трябва да помагат на читателите си с честна, точна, некопипейсната и неизмислена в редакцията информация. На читателите повтарям да помогнат, не на политици, бандити и олигарси, което си е 3 в 1. И тогава продуктът им ще се търси не само поради недостиг на тоалетна хартия и за увиване на разни неща в домакинството. Анадънму?

Отговори
2 0
медийно ми е

медийно ми е

26.03.2020 | 15:25

А такива, разпространяващи безплатни вестници не следва да бъдат подпомагани. Очевидно могат да работят на минус и само и само да правят ПР-пропаганда, за което не следва държавата да плаща!

Отговори
9 1
аха ще стане

аха ще стане

26.03.2020 | 15:23

Брях да ви подпомогнат.И защо.За да пишете простотии за разни измислени звезди и да копирате от други сайтове.Аде няма нужда

Отговори
12 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай