Следвайте ни

Епидемиолог: Четвъртата вълна вече започна у нас

viber icon

Необходимостта здравните работници да бъдат ваксинирани има професионален елемент. Те работят с болни хора и ако не са защитени са риск за пациентите си. Това заяви в ефира на Нова телевизия епидемиологът Петър Марков по отношение на идеята на доц. Ангел Кунчев за задължителна имунизация на медицинските работници у нас.

Той добавя, че не е привърженик на задължителната ваксинация.

„По-скоро трябва да се работи с убеждаване. Хората трябва сами да решат. Ако сега се въведат мерки, които ограничават достъпа на хора до обществени места – това е подобно на затваряне. Дебатът е малко обърнат. Става дума за разхлабване на ограниченията за хора, които са ваксинирани и не представляват риск за околните”, добавя специалистът.

„Всичко, което правим в живота си носи риск. Съществува голям риск за общественото здраве. У нас за последната година загинаха около 20 хиляди души от нещо, което е напълно предотвратимо”, казва Марков.

Според него началото на новата вълна вече е факт. „Имаме устойчиво нарастване на случаите. Тя е факт, а случаите растат. Значителното нарастване ще дойде преди есента”, казва епидемиологът.

„Ваксинацията е най-евтиният и най-ефективен начин, за да се предпазим от заразата", добавя той.

На въпрос дали трябва да се ваксинират децата, той заяви:  „Те са с по-нисък риск от тежко клинично протичане. Ако се ваксинират те ще предават инфекцията в много по-малък мащаб на хора, които са рискови. Това прави ваксинацията при децата препоръчителна”, обясни експертът.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

И я съм фен на депортацията ви

И я съм фен на депортацията ви

22.07.2021 | 12:43

Аз пък съм привърженик да ви турим жълтите звездички Да ви натоварим на конските вагони и запратим към Дахау Освиенцим Треблика да отдъхвате во Веки Веков Та и народите да мирясат от вашата чифутска лакомия

Отговори
4 2
Експертъ

Експертъ

22.07.2021 | 11:03

Пресвещенният доктор, доцент, професор, академик, провост, дясната ръка на Айнщайн и брат му, сър, поданик на кралицата, ни гледа сериозно и ни казва да се ваксинираме. Кой съм аз, кой е той.

Отговори
6 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?