Следвайте ни

Енергийният министър иска смяна на шефовете на "Булгартрансгаз"

viber icon

Енергийният министър Андрей Живков е поискал Българският енергиен холдинг да отстрани ръководството на "Булгартрансгаз", съобщават от министерството.

 В края на миналата седмица Комисията за енергийно и водно регулиране оповести резултатите от своя проверка в газовия оператор. От тях става ясно, че при реализацията на проекта "Балкански поток" "Булгартрансгаз" ЕАД не е поискал предварително одобрение от КЕВР както за сключването на договорите за изпълнение на строителните дейности, така и на банковите заеми, с които са извършени плащанията за тях. От комисията смятат, че всичко това е в нарушение на Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката, отчитат от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Сключените договори за заем от страна на "Булгартрансгаз"  са увеличили задлъжнялостта на газовия оператор от 4 млн. лв. в началото на 2019 г. на над 2,6 млрд. лв. днес. Тези договори е трябвало да бъдат одобрени от КЕВР, но "Булгартрансгаз"  изобщо не е уведомило комисията за тях, пишат от ведомството на Живков.

Изводите на държавния регулатор потвърждават изнесените факти от служебния екип на Министерството на енергетиката в началото на неговия мандат. Прегледът на финансовото състояние на държавните енергийни дружества тогава установи, че в резултат на мащабната инвестиционна програма на "Булгартрансгаз"  задълженията на дружеството драстично се увеличават. Това би било оправдано, само ако предполага повишаване на паричните потоци в компанията – прогноза, която не се потвърждава от направения финансов анализ на "Балкански поток", смята министърът. 

Проверката на КЕВР потвърждавала, че проектът "Балкански поток" оказва негативно влияние върху цялостното финансово състояние на "Булгартрансгаз" и води до свръхзадлъжнялост на дружеството. Това потвърждава изводите на Министерството на енергетиката за неефективно управление на държавния газов оператор, пише в съобщението.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?